ua en ru

Митний кодекс зробив неможливими затягування перевірок співробітниками ДМСУ, - експерти

Митний кодекс вніс більшу ясність в систему постаудиту, зробивши практично неможливим затягування митних перевірок з боку Державної митної служби України (ДМСУ). Таку думку висловив старший консультант відділу податкових і юридичних послуг «PwC Україна» (Pricewaterhouse Coopers) Роберт Зелді.

«Кодекс обмежив тривалість виїзних перевірок до 30 днів і зобов'язав ДМСУ за 10 днів попередити про проведення перевірки», - зазначив експерт.

Чітке дотримання закону дозволяє офіційним імпортерам не боятися проведення ДМСУ постаудит-контролю. Порівнюючи постаудит до набрання чинності Митного кодексу і після цього, гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко відзначив, що в перевірках митників не принципово нічого змінилося.

«Абсолютна більшість офіційних автоімпортерів, що працюють в Україні, - це дочірні структури великих іноземних автоконцернів. Вони працюють виключно по закону. Тому до них у митників не виникало раніше питань, не виникає і зараз. В ході перевірок не було ніяких донарахувань податків. Мені нічого невідомо і про якесь тиск з боку співробітників митниці», - сказав Назаренко.

У той же час, певні застереження щодо постаудиту озвучують у фармацевтичній асоціації «ФармУкраїна». Тут відзначили, що митники, пропустивши товар на територію України, можуть згодом змінити його класифікацію, що супроводжується донарахуванням податків. При цьому, в компанії констатують, що ДМСУ «чітко дотримується алгоритму проведення постаудиту, який встановлений чинними нормативно-правовими актами».

Читайте також: На збільшення в червні надходжень до бюджету від ДМСУ вплинув новий Митний кодекс, - Колобов