ua en ru

Митна служба посилила контроль над операціями з ввезення в Україну лікарських засобів

Митна служба посилила контроль над операціями з ввезення в Україну лікарських засобів. Про це йдеться в поширеній вчора прес-релізі асоціації дистриб'юторів "Фармукраїна", передає "Комерсант-Україна".

"Зараз вантаж перевіряють на відповідність митній декларації, виймають упаковки ліків, а також проводиться повільна і не дуже зрозуміла процедура фотографування в реальному часі", - сказано в повідомленні асоціації.

Перевіряється товар тільки семи компаній, на частку яких припадає 65% ввезених в країну лікарських засобів. Мова йде про "БаДМ", "Оптима фарм", "Альба Україна", а також про найбільших компаніях, які постачають ліки за виграними державними тендерами - "Фармстандарт-Біолік", "Центрофарм", "Вектор-фарм" і "Людмила-фарм".

У прес-службі Міністерства доходів і зборів зазначили, що діють на підставі звернення одного з головних управлінь СБУ.

"Ми отримали листа, в якому зазначалося, що можуть бути допущені порушення законодавства під час переміщення через митний кордон України лікарських засобів на адреси семи суб'єктів господарювання", - зазначили у відомстві.

Враховуючи вимоги СБУ провести ретельний огляд товару, цю інформацію міністерство 8 жовтня направив на митниці. Час проведення перевірок СБУ встановлено не було. У прес-службі СБУ вчора не прокоментували цю заяву.

Дистриб'ютори відзначають, що до роботи митниці у них претензій немає. Побоювання у них викликає відсутність часових рамок перевірок.

"Випадки перевірок товару за ініціативи СБУ звичайні на ринку. Але раніше встановлювалися якісь терміни. І це стосувалося небудь конкретного ліки, або препаратів, які були випущенні конкретним заводом в конкретній країні. Зараз перевіряються всі товари і лише семи компаній", - говорить виконавчий директор "ФармУкраины" Денис Шевченко.

За його словами, сьогоднішні затримки при розмитненні товару в 2-5 годин можуть перерости в тижні, що може призвести до отримання компаніями збитків.

У Міністерстві охорони здоров'я відзначили, що затримка на митниці товару на пару днів ніяк не вплине на контракти компаній, які виграли тендер.

"Адже тендери проходять раз на рік. Так, за кількома групами ліків. Але ми вважаємо, що ця ситуація некритична", - говорить джерело в Міністерстві охорони здоров'я.

Перевірки товару митницею (за ініціативою СБУ) без установлених термінів проводяться не вперше, відзначають в "Європейській бізнес асоціації" (ЄБА).

"Це стосувалося інших секторів. Тоді за підсумками перевірки нічого не було знайдено. Але в деяких випадках з-за тривалих процесів компанії несли збитки, які вони після закладали у вартість товару", - згадує виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.

Юристи відзначають, що така ситуація викликає серйозні питання щодо правомірності таких дій.

"Перевірки контролюючими органами, у тому числі перевірки ввозяться в Україну фармацевтичних засобів, не можуть проводитися за всім підряд імпортерам і на постійній основі. Для перевірки конкретної партії товару того чи іншого суб'єкта господарювання повинна бути вагома інформація про можливі порушення з його боку", - пояснює партнер юридичної фірми Arzinger Віталій Касько.

Він додає, що будь-які інші підходи можуть означати брутальне порушення прав імпортерів і паралізувати їхню законну господарську діяльність.

"За нашими відомостями, нічого кримінального митниці поки знайти не вдалося", - зазначили в "ФармУкраине".