ua en ru

Митна служба просить не підвищувати поріг вартості товарів, які громадянам дозволяється ввозити без сплати мит і ПДВ

Державна митна служба просить не підвищувати поріг вартості товарів, які громадянам дозволяється ввозити без сплати мит і ПДВ. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

У листі Державної митної служби, спрямованому в комітет Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики, викладені зауваження до прийнятого за основу 17 травня законопроекту №8130-д, що передбачає нову редакцію Митного кодексу. Проект містить норму про підвищення порогу вартості товарів, при ввезенні яких громадянами в ручній поклажі або багажі не потрібно платити податки, з 200 євро до 2 тис. євро. З товарами на таку суму можна буде в'їжджати до України без сплати 20-процентного мита і ПДВ кожні 10 днів. При ввезенні продукції до 10 тис. євро передбачається пільгове мито у розмірі 10% від митної вартості.

За словами глави Митної служби Ігоря Калетника, найбільший неспокій викликає те, що норми закону "можуть створити умови для переміщення значних обсягів товарів без декларування і оподаткування, особливо тими громадянами, хто проживає в прикордонних районах". Це дозволить громадянам ухилятися від нетарифного регулювання (ліцензування, сертифікації, квотування). "Нас турбує можливість об'єднання певних груп осіб для ввезення товарних партій. Наприклад, кожна з п'яти осіб ввезе товари на 2 тис. євро - це вже 10 тис. євро. І без будь-якого оподаткування. Будь-яку норму, яку ми хочемо затвердити, щоб сподобатися виборцям, необхідно спочатку вивчити. Сума 2 тис. євро не відповідає ні європейським стандартам, ні вимогам Всесвітньої митної організації", - заявив Калетник. За даними відомства, в ЄС звільнені від оподаткування товари вартістю до 300-450 євро на одну людину.

У Митній службі основними аргументами проти підвищення порогу називають скорочення бюджетних надходжень (у 2010 році фізособи сплатили мита і ПДВ на 82,6 млн грн при ввезенні товарів вартістю до 2 тис. євро).