ua en ru

Тютюнова галузь збільшить відрахування до бюджету, - експерт

Тютюнова галузь збільшить відрахування до бюджету, - експерт Вітчизняна тютюнова галузь буде збільшувати відрахування в бюджети різних рівнів

Вітчизняна тютюнова галузь, незважаючи на прогнозоване зниження обсягів споживання її продукції, буде збільшувати відрахування в бюджети різних рівнів. Про це в інтерв'ю виданню українським ЗМІ заявив Іван Бей, директор, член ради директорів компанії TEDIS Ukraine.

"Зниження споживання тютюнових виробів є глобальним трендом, який викликаний політикою державного регулювання. На мою думку, однозначно слід очікувати подальшого підвищення акцизних ставок, оскільки цей процес є також частиною політики євроінтеграції і у держави є зобов'язання підвищити ставки до рівня європейських. Завдяки зростанню акцизів і процесу детінізації ринку наповнюваність бюджету буде також збільшуватися", – сказав експерт.

На його думку, сьогоднішню пильну увагу преси та державних структур як до галузі, так і до компанії TEDIS Ukraine, однієї з найбільших дистриб'юторських компаній, що пов'язано із зростанням впливу даного сегмента на економіку. Адже тютюновий сектор в останні роки є одним з найбільш ефективних джерел наповнення бюджету. "TEDIS Ukraine – велика компанія, яка займаємося продажем підакцизного товару, переміщення якого підпадає під жорсткий контроль з боку держави. Важливо відзначити, що в легальному обігу тютюнових виробів зацікавлена не тільки держава, але і виробники, тому ми спокійно ставимося до такої уваги держави до цього сектора", – підкреслив Іван Бей.

Експерт також відзначив успіхи в цьому напрямку. Так, до 2015 року частка "тіньового" ринку становила лише 1,7% від загального обсягу споживання (за даними TNS Ukraine). Ці позитивні тренди в тому числі пов'язані з грамотною адаптацією європейських моделей дистрибуції до вітчизняних реалій. Аналогічні ринкові моделі успішно функціонують в Італії, Франції, Швеції, Угорщині, Китаї та Бразилії.

"Тому український ринок дистрибуції сигарет в цьому плані багато в чому схожий на інші світові, і ефективність такої моделі підтверджується зростанням податкових відрахувань і зменшенням нелегального ринку в останні роки", – заявив Іван Бей.