ua en ru

Ситник вважає, що в Раді цілеспрямовано намагаються закрити справи по Майдану

Ситник вважає, що в Раді цілеспрямовано намагаються закрити справи по Майдану Фото: Артем Ситник (РБК-Україна)

Ситник сподівається, що в разі прийняття Радою змін до КПК, президент накладе на нього вето

Голова Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник вважає, що в Верховній Раді України цілеспрямовано намагаються закрити справи по Майдану. Про це він заявив в інтерв'ю Front News International, повідмоляє прес-служба НАБУ.

Так, коментуючи ухвалення Радою змін до Кримінального процесуального кодексу та відхилення низки поправок у процессі ухвалення, Ситник заявив, що "відхилені поправки не є по суті недбалістю".

"Проголосована така редакція закону, де прийнято рішення, що будь-яке кримінальне провадження, навіть якщо це особливо тяжкий злочин, має бути закрито протягом певного періоду часу після внесення даних в реєстр досудових розслідувань. Якщо це стосується особливо тяжкого злочину - це шість місяців. Я не думаю, що це якась недбалість, це цілеспрямована акція в парламенті, щоб закрити справи і по Майдану, і справи топ-корупціонерів", - зазначив він.

Ситник пояснив, що в такий стислий термін (6 місяців) провести розслідування тяжкого злочину неможливо.

"Іноді вбивство не розкривається роками. Відповідно, якщо зараз прийняти цей закон, то, наприклад, справа про вбивство Павла Шеремета має бути закрита, бо минуло вже більше шести місяців з моменту внесення її до реєстру досудових розслідувань", - зазначив він, додавши, що майже всі справи проти топ-корупціонерів можуть відправитися до архіву через цю поправку, назвавши імена екс-нардепа Миколи Мартиненка та відстороненого глави Державної фіскальної служби Романа Насірова.

"Багато депутатів нині перебувають під слідством, той самий Лозовий. Бо ще нещодавно підіймалося питання про позбавлення його імунітету, а зараз він вносить таку поправку. І, відповідно, ця поправка буде рятувати його від кримінальної відповідальності. Тому я й думаю, що це не халатність, а цілеспрямована акція. І в цих змінах зацікавлені майже всі фракції. Той самий "Опозиційний блок" щодо злочинів Майдану, чи ті депутати, які зараз притягуються: Розенблат, Поляков, справа Мартиненка - а це група "Народного фронту", - пояснив він.

Крім того, Ситник сподівається, що в разі прийняття такої редакції закону Радою, президент накладе на нього вето.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за словами генпрокурора Юрія Луценка, поправка нардепа від Радикальної партії Андрія Лозового до судової реформи не вплине на розслідування справ щодо колишнього президента України Віктора Януковича.