ua en ru

Ситник назвав ідею антикорупційних палат "нереальним проектом"

Ситник назвав ідею антикорупційних палат "нереальним проектом" Фото: Артем Ситник (РБК-Україна)

Голова НАБУ назвав таку ідею маніпуляцією і обманом

Голова Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник назвав ідею антикорупційних палат "нереальним проектом". Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу "Прямий".

Ситник вважає обманом створення антикорупційних палат.

"Влада зараз розуміє, що вона не може просто відмовитись створювати Антикорупційний суд, оскільки це вимога наших всіх стратегічних міжнародних партнерів. Але в той же час вони розуміють, що створення Антикорупційного суду - це фактично фінальна крапка у багатьох справах… Зараз є такі певні спроби спекуляцій на цю тему. І одна з цих спекуляцій - і навіть назвав би це обманом - це створення антикорупційних палат", - зазначив голова НАБУ.

За його словами, що для запуску антикорупційного суду потрібно приблизно 80-100 суддів у всіх трьох інстанціях.

"Те, що пропонується з палатами… ті ж самі судді, яких ми майже кожен день затримуємо за одержання хабарів, просто будуть названі антикорупційними суддями. І відповідно будуть слухати ці справи. Але якщо навіть зробити попередні підрахунки, то в 27-ми апеляційних судах, якщо створити ці палати, то мінімальний склад цієї палати - це п’ять осіб. 27 на 5 - це вже 135 суддів антикорупційних. І це лише в апеляційних судах", - підкреслив очільник НАБУ.

Ситник зазначив, що така кількість суддів антикорупційних палат просто не потрібна в Україні.

"Якщо ми говоримо про суди першої інстанції, то їх всього 450 в Україні. Знову ж таки, потрібно мінімум п’ять осіб, для того, щоб забезпечити правосуддя у цих справах. Це просто нереальний проект… І така кількість антикорупційних суддів просто не потрібна Україні", - сказав він.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про необхідність створення антикорупційних палат в існуючих судах.