ua en ru

Сироїд: в України немає законних підстав вимагати відшкодування збитків за окупацію Донбасу

Сироїд: в України немає законних підстав вимагати відшкодування збитків за окупацію Донбасу Фото: Оксана Сироїд

Поняття "окупація Донбасу" зникло з риторики європейських колег України

В України немає законних підстав вимагати відшкодування збитків за окупацію частини територій Донбасу Російською Федерацією. Про це РБК-Україна заявила заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

На питання РБК-Україна, чи наполягав віце-президент США Джо Байден під час свого візиту в Україну на прийняття Верховною Радою у другому читанні проекту змін до Конституції в частині децентралізації з пунктом 18 Перехідних положень, у якому прописаний особливий статус Донбасу, віце-спікер Оксана Сироїд відповіла:

"Цей процес був нав'язаний з самого початку. Україна не мала наміру робити ці зміни в частині децентралізації, а тим більше - надавати будь-які особливі статуси. Це ж ще в 2013-му почалося. Ще тоді Росія почала говорити про те, що Україні негайно потрібно робити реформу децентралізації і надавати особливий статус Донбасу, голосу якого ніхто не чує", - зазначила Сироїд.

За її словами, Україна повинна наполягати на тому, що ДНР/ЛНР - окуповані території.

"До повного звільнення окупованих територій взагалі не може йти мова про вибори там, а тим паче про якийсь особливий статус. Особливий статус - це фактично ми віддаємо частину суверенітету на ці території. З риторики наших міжнародних колег випало таке поняття, як "окупований Донбас". Сьогодні слово "окупація" стосується виключно Криму. Що стосується Донбасу, використовується поняття "регіон, у якому діють сепаратисти за підтримки Росії". З одного боку, є висока риторика, що коли-небудь Путін за щось заплатить. На якій підставі? Воєнного стану ми не оголосили, так звані ДНР і ЛНР терористичними організаціями не визнали. У нас навіть немає закону взагалі про визнання організацій, не тільки ДНР і ЛНР, терористичними. Ми взагалі не маємо жодної підстави коли-небудь вимагати відшкодування збитків України в умовах війни за свою незалежність з РФ", - додала Сироїд.

Нагадаємо, раніше нардеп від "Народного фронту" Георгій Логвинський заявив, що збитки від анексії Криму можуть досягти 2,4 трлн грн до 2016 року.