ua en ru

Сироїд: чотирьохланкова судова система не потрібна ні за яких обставин

Сироїд: чотирьохланкова судова система не потрібна ні за яких обставин Фото: Оксана Сироїд

Третя інстанція може вирішити справу остаточно

Чотирьохланкова судова система в Україні не потрібна ні за яких обставин, оскільки третя інстанція може довести кримінальне виробництво до кінця. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд.

"Право людини на справедливий суд має дуже багато аспектів. Це право на чесного неупередженого суддю, призначеного згідно з законом. Це право на розгляд своєї справи. Це право на оскарження рішення. Тобто, якщо людина отримала якесь судове рішення, то вона має знати, що десь є місце, де це рішення можуть переглянути, тому що, можливо, суддя помилився. Тому обов'язковими є перша інстанція і апеляційна інстанція", - заявила вона.

За словами Сироїд, касаційні суди чи суди третьої інстанції - це суди, які переглядають рішення з мотивів неоднакового застосування норм права.

"Тобто, касація може бути, але вона насправді не завжди є обов'язковою, і у нас насправді не у всіх категоріях справ є касація. Але чотирьохланкова система не потрібна ні за яких обставин, тому що третя інстанція може вирішити вже справа остаточно, вже більше нічого переглядати", - підкреслила політик.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що протягом двох тижнів після отримання висновків Венеціанської комісії внесе на розгляд Верховної Ради проект змін до Конституції в частині судової гілки влади.