ua en ru

Син Джемілєва звернувся в ЄСПЛ з позовами до РФ і України

Син Джемілєва звернувся в ЄСПЛ з позовами до РФ і України Фото: Хайсер Джемілєв

Позов до України пов'язаний з незабезпеченням "належного захисту прав" Джемілєва

Захист сина лідера кримських татар, депутата Верховної Ради України Мустафи Джемілєва Хайсера звернувся до Європейського суду з прав людини з позовами до Росії і Україні в зв'язку з винесеним йому вироком у справі про вбивство в 2013 році. Про це повідомив адвокат Микола Полозов, передає "Радіо Свобода".

Адвокат пояснив, що претензії Хайсера Джемілєва до України пов'язані з тим, що під час розслідування злочину ще до анексії Криму йому не був забезпечений "належний захист прав", закріплений у Європейській конвенції про права людини.

При цьому позов до РФ Полозов пояснив тим, що Краснодарський крайовий суд у 2015 році виніс обвинувальний вирок Хайсеру, незважаючи на те, що він на той час уже був засуджений українським судом, що також є порушенням.

Відзначимо, раніше в ЄСПЛ заявляли, що обвинувачений є громадянином України, і тому судити його повинні на території цієї країни. Однак Росія відмовилася виконувати постанову суду. У травні 2015 року Джемілєв був засуджений до 5 років колонії. Потім Верховний суд РФ пом'якшив покарання.

Нагадаємо, адвокат Марк Фейгін заявив, що справа Мустафи Джемілєва проти Федеральної служби безпеки Росії про заборону на в'їзд до Криму направлена до Європейського суду з прав людини.