ua en ru

Свобода ЗМІ на планеті на найнижчому рівні за 13 років, - Freedom House

Свобода ЗМІ на планеті на найнижчому рівні за 13 років, - Freedom House Фото: свобода слова

Так, 45% населення живуть в країнах, у яких свободи преси немає

Свобода ЗМІ на планеті на найнижчому рівні за 13 років. Про це свідчить чергова щорічна доповідь про те, як йдуть справи зі свободою друку в різних країнах, підготовлена однією з найстаріших правозахисних організацій США і світу Freedom House, передає ВВС.

Зокрема, 32-сторінковий документ охоплює весь 2016 рік і перші місяці поточного року і містить невтішний висновок: свобода друку на планеті знаходиться зараз на найнижчому рівні за останні 13 років.

Так, за класифікацією організації, на сьогоднішній день лише 13% населення Землі мають доступ до вільної преси, а саме "знаходяться в ситуації, коли засоби масової інформації висвітлюють політичні новини повноцінно, безпека журналістів гарантована, втручання держави в справи ЗМІ мінімальне, а преса не піддається обтяжливому юридичному або економічного тиску".

При цьому зазначено, що у 42% жителів планети преса частково вільна, а 45% живуть у країнах, в яких свободи преси немає.

Нагадаємо, міжнародна правозахисна організація Freedom House опублікувала рейтинг країн з питань свободи ЗМІ, в якому анексувати Росією Крим виділено окремою територією. Півострів потрапив на позицію серед лідерів по гонінням на журналістів поруч з Північною Кореєю, Туркменістаном і Узбекистаном.