ua en ru

Існуюча система реєстрації податкових накладних не потребує змін, - Міндоходів

Міністерство доходів та зборів України вважає, що існуючий на сьогодні порядок реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних є ефективним з точки зору адміністрування податку на додану вартість (ПДВ) та попередження формування схемних кредитів з відшкодування цього податку. Про це йдеться в повідомленні Міндоходів.

На думку фахівців міністерства, існуюча система реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі не потребує змін, які, зокрема, запропоновані у законопроекті №2034 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення деяких положень Податкового кодексу України)".

"Відмова від принципу солідарної відповідальності при формуванні податкового кредиту та надання платнику можливості претендувати на податковий кредит, навіть якщо його контрагент не вніс накладну до реєстру, може призвести до махінацій із формуванням податкового кредиту і, як наслідок, до втрат державного бюджету через формування "схемних кредитів" на відшкодування ПДВ", - йдеться в повідомленні.

Міндоходів також повідомило, що кількість платників, які здійснили реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі у 2012 р., зросла більш ніж у 5,5 рази та складає 133,6 тис. платників (у 2011 р. реєстрували податкові накладні 23,5 тис. платників).

Читайте також: Регіонали пропонують проводити невиїзні перевірки платника податків за його згодою.