ua en ru

Сус розповів про "схеми" фальсифікації справ у ГПУ

Сус розповів про "схеми" фальсифікації справ у ГПУ ГПУ (фото - РБК-Україна)

Екс-прокурор навів у приклад ситуацію навколо нардепа Рибалки

Колишній заступник начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України (ГПУ) Дмитро Сус розповів про "схеми фальсифікації кримінальних справ" у ГПУ на прикладі ситуації навколо народного депутата Сергія Рибалки. Про це він розповів в інтерв'ю журналісту Washington Times Тодду Вуду.

Зокрема, Сус розповів про те, хто і як ставив завдання департаменту для "реанімації" вже закритих кримінальних проваджень для організації "масштабного незаконного стеження та інших провокацій проти депутата".

За словами Суса, навесні 2016 року керівник департаменту Володимир Гуцуляк "дав вказівку" підготувати листи на області нібито від імені генпрокурора про витребування проваджень, які стосуються Рибалки.

"Легше сказати, чого там не було: починаючи зі стандартної сьогодні статті 190 "шахрайство" - і закінчуючи організацією незаконного прослуховування, стеження. Все що можна було йому дати, йому вліпили", - говорить Сус.

Він також заявив, що після вивчення проваджень, виявилося, що всі розслідування були закриті. Більше половини обвинувачень не знайшли підтвердження, а решта взагалі не стосувалися Рибалки, сказав Сус.

Через три місяці після повернення справ назад в області в департамент прийшов колишній заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов. За словами Гуцуляка, які передає Сус, Євдокимов повинен був "допомагати" з розслідуванням справ Рибалки, і це було "особистою вказівкою" генпрокурора. За словами Суса, Євдокимов приніс з собою папку, в якій були всі розслідування проти Рибалки – в прокуратурі, міліції, СБУ.

"Треба було... накрутити "по максимуму". Так, щоб від нього відвернулися всі, хто тільки міг. Хто до нього близький, і пришити йому все, що можна і не можна. Як всі дорослі люди, а такий космос писали, що ... Навіть про те, що треба підіслати йому повій і все це зафіксувати", - сказав Сус.

Одне із завдань департаменту Суса полягало в тому, щоб реанімувати провадження саме по тяжких статтях. За його словами, це було необхідно для того, щоб "протизаконно проводити негласні слідчі дії, такі як прослуховування, візуальне спостереження, злом пошти і телефонів".

За словами Суса, Євдокимов ніяк не відреагував на зауваження з приводу незаконності цих дій і те, що це може виплисти назовні. Він дістав близько ста сторінок вже готових роздруківок свіжого листування багатьох людей з оточення Рибалки, зокрема його цивільної дружини, а також файли звітів про візуальне спостереження за самим народним депутатом та його близькими. Роздруківки стосувалися періоду аж до вечора дня напередодні зустрічі в кабінеті Генеральної прокуратури.

За словами Суса, на цих зустрічах у департаменті Гуцуляка також планувалося проникнення в квартиру до дружини Рибалки для установки камер і жучків для зйомок інтимного відео на випадок, якщо ні по одному з проваджень не вдасться "накопати" компромат.

Тільки після першої зустрічі з Євдокимовим Сус почув від Гуцуляка прізвище Геннадія Буткевича, який нібито особисто звернувся до генпрокурора з таким проханням щодо Рибалки.

"Гуцуляк сказав, що це не примха Євдокимова, а Луценка попросив Буткевич, який хоче або засадити Рибалку, або просто принизити. Щось він хоче йому зробити. Не більше, не менше", - сказав Сус.

За його словами, після того, як він відмовився виконувати доручення у справі Рибалки і ще по трьох інших справах, його звільнили з ГПУ. За словами Суса, за одну із справ, що стосується Рибалки йому пропонували 50 тис. доларів, за другу – 20 тис.

За словами Суса, і сьогодні, спілкуючись з колишніми колегами, він знає, що вони під тиском начальства "тиснуть-дотискають Рибалку, з усіх боків затягують".

"Ні - то йдете з роботи - завтра шукаєте собі нове місце роботи. Звичайно, за межами прокуратури, і ніхто ніколи в правоохоронні органи на роботу вже не зайде", - підсумував Сус.