ua en ru

Супрун розповіла, як буде здійснюватися реімбурсація ліків

Супрун розповіла, як буде здійснюватися реімбурсація ліків Фото: Уляна Супрун

У програмі зможуть брати участь ліки, вартість яких нижче середнього рівня

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, як буде здійснюватися реімбурсація ліків в Україні. Про це вона розповіла в інтерв'ю РБК-Україна.

"Лікар виписує рецепт, в якому вказує діючу речовину, а не торгову назву ліків. В аптеці пацієнту буде компенсуватися стовідсоткова вартість найдешевшого генерика (копія оригінального препарату, - ред.), тобто, він буде надаватися безкоштовно. Якщо пацієнт захоче купити більш дорогий препарат з тією ж самою діючою речовиною, то йому доведеться доплатити аптеці різницю між сумою державної компенсації і роздрібною ціною на ліки", - сказала Супрун.

Також в. о. міністра повідомила, що в МОЗ планують порахувати середні ціни на ліки в п'яти сусідніх країнах. У разі, якщо в Україні ціни на ліки будуть нижче середнього, то вони зможуть брати участь у реімбурсації.

"Ми розрахуємо так звану "медіану цін". Візьмемо середні ціни на ці ліки у п'яти сусідніх країнах (Польща, Словаччина, Латвія, Чехія і Угорщина, - ред.) і вирахуємо з них загальну середню ціну - медіану. І ось у випадку, якщо в Україні ціни на ліки будуть нижче медіани, то вони зможуть брати участь у реімбурсації - або повністю компенсуватися (якщо це найдешевший генерик), або, якщо ціна вище самого дешевого, але не вище медіани, то пацієнту доведеться доплатити різницю", - сказала Супрун.

Реімбурсація - загальноприйнята назва в міжнародній практиці охорони здоров'я процесу, з допомогою якого система охорони здоров'я впливає на доступність лікарських препаратів і медичних послуг для населення.

Нагадаємо, Кабмін затвердив порядок відшкодування регіонам вартості ліків для пільговиків.