ua en ru

Китай може втратити 1 трлн доларів на неповернутих кредитах

Китай може втратити 1 трлн доларів на неповернутих кредитах Фото: безповоротні кредити Китаю оцінені в 1 трлн доларів

Офіційна статистика, за висновками експертів, сильно занижена

Згідно з оцінкою великої брокерської компанії CLSA збитки китайських банків від неповернутих кредитів можуть скласти понад 1 трлн доларів. Про це повідомляє Bloomberg.

Як йдеться у повідомленні, експерти компанії стверджують, що офіційна статистика занижена щонайменше у дев'ять разів. У своїй аналітичній записці головний стратег CLSA по Китаю і Гонконгу Френсіс Чун говорить про те, що в 2015 році обсяг неповернених позичок в Китаї становив близько 15-19% від загального обсягу виданих місцевими банками кредитів. Оцінки CLSA засновані на відкритих даних про здібності публічних компаній обслуговувати борги.


За його оцінками частка неповернутих боргів продовжить рости — до 20-25%. У той же час, за офіційною статистикою частка ризикованих позик займає 1,67% в загальному обсязі виданих кредитів. Виходячи зі статистики, експерт стверджує, що потенційні збитки китайських банків від неповернутих кредитів можуть скласти від 6,9 до 9,1 трлн юанів (1,1-1,4 трлн доларів).

Крім того, йдеться в записці, існують ще й "тіньові" безповоротні кредити (зокрема довірчі кредити і кредити під поруку). Згідно з оцінкою CLSA частка таких позик може скласти до 4,6 трлн юанів (700 млрд доларів), а збитки від них - до 400 млрд доларів.

На сьогоднішній день це найбільш песимістична оцінка потенційних збитків від неповернених кредитів в Китаї.

Як повідомлялося раніше, Bank of China виділив "Газпрому" кредит в 2 млрд євро.