ua en ru

Суддя, який пропонував хабар Холодницькому, поновив роботу

Суддя, який пропонував хабар Холодницькому, поновив роботу Фото: Геннадій Підберезний (novynarnia.com)

Геннадій Підберезний поновив виконання обов'язків у суді

Суддя Кіровського районного суду Дніпра Геннадій Підберезний, котрий пропонував хабар у 50 тис. доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назару Холодницькому, поновив виконання обов'язків у суді після відсторонення. Про це повідомив речник Генеральної прокуратури України (ГПУ) Андрій Лисенко.

Лисенко уточнив, що кримінальне провадження проти Підберезного не закрите. Проте, у нього закінчився термін відсторонення від роботи у суді.

"Відповідно до положень ч. 11 ст. 63 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" (ВРП), суддя відстороняється від здійснення правосуддя з дня ухвалення ВРП рішення про його тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя на строк, зазначений у рішенні, який не може становити більше двох місяців", - зазначив речник ГПУ.

Разом з тим, продовження строку тимчасового відсторонення судді також здійснюється на строк не більше двох місяців. Повторне звернення Генерального прокурора або його заступника із клопотанням про відсторонення судді не допускається.

Зазначимо, що після відсторонення Підберезного у вересні 2017 року повторний термін відсторонення на два місяці був обраний 21 листопада 2017. Вища рада правосуддя терміну відсторонення Підберезного не продовжувала, що дало йому підстави повернутися до роботи.

Додамо, що аналогічна ситуація у ще одного судді Кіровського суду Наталі Овчаренко, яка також пропонувала хабар Холодницькому. Разом із Підберезним вони пропонували керівнику САП 300 тис. доларів.

Заново подати звернення з проханням відсторонити суддю Підберезного прокуратура зможе після того, як кримінальне провадження проти нього буде передано до суду. Це може тривати до винесення остаточного вироку фігурантам справи.

Як зазначив Андрій Лисенко, підозрюваним суддям Підберезному та Овчаренко 12 лютого 2018 року було оголошено про завершення досудового розслідування та надано їм матеріали кримінального провадження.

"Станом на 21.02.2017 сторони ознайомлюються з матеріалами кримінального провадження", - уточнив Лисенко.

Пояснення щодо ситуації, яка склалася з суддями Підберезним Г.А. та Овчаренко Н.Г. Департаментом з розслідування особли...

Опубліковано Андрієм Лисенком 22 лютого 2018 р.

Нагадаємо, у вересні 2017 року судді Підберезний та Овчаренко були затримані за пропозицію хабара Холодницькому. Мета - уникнути кримінальної відповідальності Овчаренко яка підозрюється Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) у вчиненні корупційного кримінального правопорушення. Судді за ці гроші вимагали закриття даного кримінального провадження та уникнення відповідальності.

21 вересня 2017 року фігурантам справи було повідомлено про підозру, обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 6 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто 5 млн 52 тис. гривень.