ua en ru

Судді КСУ розглядають клопотання Соболєва про відвід 7 членів суду у справі закону про люстрацію

Судді КСУ розглядають клопотання Соболєва про відвід 7 членів суду у справі закону про люстрацію Фото: КСУ

Рішення буде оголошене після обговорення та перерви о 16:30

Судді Конституційного Суду України (КСУ) відправилися в нарадчу кімнату розглядати клопотання про відвід семи членів суддів, подане представником Верховної Ради України у справі за конституційними поданнями Верховного Суду України та 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону України "Про очищення влади". Про це завив голова КСУ Юрій Баулін, зачитавши текст клопотання після блоку запитань до представників Верховної ради України при розгляді відповідної справи у формі усного слухання, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз суд удаляється для того, щоб розглянути це клопотання і ми винесемо рішення", - повідомив Баулін.
Водночас він зазначив, що рішення буде оголошене після обговорення та перерви о 16:30.

"Нам потрібен час обговорити це питання, а далі перерва. І тому давайте орієнтуватися на 16:30", - заявив голова КСУ.

Як йдеться з тексту клопотання, яке зачитав Баулін, представник однієї зі сторін справи від парламенту Єгор Соболєв просить про відвід 7 членів суддів КСУ.

"Просимо задовольнити клопотання про відвід суддів Конституційного суду України Бауліна Юрія Васильовича, Бринцева Василя Дмитровича, Вдовиченка Сергія Леонідовича, Гультая Михайла Мирославовича, Запорожця Михайла Петровича, Сергейчука Олега Анатолійовича, Шаптали Наталі Костянтинівни", - процитував голова КСУ клопотання.

Як раніше заявив журналістам Єгор Соболєв, відповідне письмове клопотання було подане в КСУ зранку.

"Ми вранці разом з директором Департаменту люстрації Тетяною Козаченко, яка представляє позицію уряду, зареєстрували від Верховної Ради і від уряду клопотання до суддів Конституційного суду про відвід сімх суддів, які на нашоу думку, мають права розглядати Закон "Про очищеня влади", оскільки самі є тими людьми, що давали Януковичу ці диктаторські повноваження, сприяли, по суті, узурпації влади, внаслідок якої почався Євромайдан і був прийнятий закон про очищення цієї самої влади", - повідомив він.

Також він сказав, що після змін до законодавства, починаючи з квітня 2015 року, судді зобов'язані розглядати не тільки питання самовідводу, а й клопотання відводу сторонами процесу.

"Судді будуть казати, що ми вже в квітні сказали, що ми можемо це розглядати. Це нечесно, тому що з квітня вступили в силу нові норми одразу трьох законів, які зобов'язують суддів Конституційного суду розглядати не тільки самовідвід, але й відвід, якщо якась зі сторін бачить, що є конфлікт інтересів", - зазначив Соболєв.

Раніше повідомлялося, що Конституційний суд України продовжує розглядати конституційність низки положень закону "Про очищення влади".