ua en ru

У Порошенка виступили за єдиний підхід відбору судів у Антикорупційний, Верховний та Конституційний суди

У Порошенка виступили за єдиний підхід відбору судів у Антикорупційний, Верховний та Конституційний суди Фото: Петро Порошенко, президент України (прес-служба президента України)

Правила для відбору суддів в Антикорупційний суд не відрізнятимуться від виборів до Верховного і Конституційного судів

Суддів в Антикорупційний суд будуть вибирати за тими ж правилами, що і суддів Верховного суду України. Про це журналістам розповіла народний депутат, представник президента України Ірина Луценко після презентації звіту про виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС у 2017 році, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, за її словами, суддів буде пропонувати президент, а правила, за якими відбувається відбір суддів не будуть відрізнятися від інструментів для виборів у Верховний і Конституційний суди.

"У нас суддів буде пропонувати президент, у нас створена Вища рада правосуддя, є всі необхідні інструменти для відбору суддів, які відповідають європейським стандартам. Відбір в антикорупційний суд не може відрізнятися від тих інструментів і методологій, за якими обиралися судді Верховного і Конституційного судів, за якими відбувається відбір судів першої і другої інстанцій. Правила і стандарти повинні бути однакові", - заявила Луценко.

Вона підкреслила, що президент України може врахувати рекомендації щодо добору суддів до антикорупційного суду.

"Президент представив своє бачення антикорупційного суду. Вже була розмова президента Петра Порошенка з депутатським корпусом та комітетом. Президент підтримає рекомендації, але в рамках Конституції України. Не може група міжнародних експертів повністю обирати склад українського суду. Адже ми суверенна держава. Єдине що можна збільшити роль цих міжнародних експертів", - заявила Луценко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що процес утворення антикорупційного суду в Україні буде дуже важким через тривалості прийняття закону Верховною радою, а також складного конкурсного відбору суддів.