ua en ru

Судову систему необхідно максимально деполітизувати, - Олійник

Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Володимир Олійник вважає, що головний законодавчий орган України не повинен втручатися в кадрову політику судової гілки влади. Про це він заявив в ефірі ТВі.

"Верховна Рада повинна бути відсторонена від призначення і звільнення суддів. Ніде в світі немає такого, щоб законодавча гілка влади формувала судову гілку влади. Вона повинна прописати закони, вона повинна контролювати ситуацію в плані виконання цих законів. Але втручатися в кадрову політику не має. На превеликий жаль, наші колеги пропонують, щоб депутати мали право на так званий механізм імпічменту судді", - зазначив Олійник.

За його словами, представники парламентської більшості з такими підходами категорично не згодні.

"Так, ми з цим не згодні. І європейці кажуть: не робіть цього. Це неправильний підхід. Пропозиції є відносно того, щоб все-таки переформатувати Вища рада юстиції, на який покладаються повноваження і призначення, і звільнення суддів. Але ми пропонуємо церемоніальну роль у цьому процесі Президента, який не має права накласти вето, не погодитися з пропозицією Вищої ради юстиції, і в той же час повинен підписати від імені держави цей указ. З іншого боку, потрібно переформатувати і Вища рада юстиції. Сьогодні в такому складі він, безумовно, не виконає свою роль арбітра в судовій системі", - резюмував політик.