ua en ru

Після реформи районні судді отримуватимуть 25 мінімальних зарплат, - Петренко

Після реформи районні судді отримуватимуть 25 мінімальних зарплат, - Петренко Фото: судді, які захочуть й надалі обіймати свої посади, пройдуть три етапи перевірки

Суддя апеляційного суду отримуватиме 50 мінімальних зарплат, верховного - 75

Відповідно до законопроекту про судову реформу, внесеного до Верховної Ради Президентом України Петром Порошенком, базова мінімальна зарплата районного судді складатиме 25 мінімальних заробітних плат. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в ефірі "5 каналу".

"На посаду судді місцевого суду можуть номінуватися будь-які юристи, які мають відповідний досвід роботи - це можуть бути адвокати, нотаріуси, правники, науковці. І звичайно, для того щоб знайти суддю, який піде на конкурс, йому треба, будемо відвертими, дати гідну заробітну плату. І законопроект передбачає, що базова мінімальна зарплата районного судді буде 25 мінімальних заробітних плат, апеляційного судді - 50, верховного - 75 мінімальних заробітних плат", - сказав Петренко.

Він також додав, що у разі ухвалення судової реформи, судді, які захочуть й надалі обіймати свої посади, пройдуть три етапи перевірки.


"Ми передбачили по закону, що суддя, вірніше кандидат, який хоче бути суддею повинен подати три декларації: декларацію про доброчесність, декларацію про всіх своїх родичів і конфлікти інтересів, всіх без виключення", - сказав міністр юстиції.

За його словами, суддів перевірятиме національна кваліфікаційна комісія, вища кваліфікаційна комісія і НАБУ за запитом, який може робити вища кваліфікаційна комісія.

"І головне - їх перевірить громадська рада доброчесності , яка створюється з незалежних організацій при вищий кваліфікаційній комісії",- наголосив Петренко.

Нагадаємо, Петро Порошенко вважає, що судова реформа обмежує вплив президента на судову систему і деполітизує її.