ua en ru

Судова реформа призведе до нової якості судового процесу, - Петренко

Судова реформа призведе до нової якості судового процесу, - Петренко Фото: Павло Петренко (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кваліфікаційна комісія завершує відбір суддів перших інстанцій

Українці отримають нову якість судового процесу після повного оновлення і формування апеляційних судів. Про це сьогодні на зустрічі з Європейською бізнес асоціацією повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вважаю, що реформа (судова, - ред.) дасть незворотні результати, коли будуть повністю оновлені і сформовані нові апеляційні суди. І тоді у форматі: новий Верховний суд і нові апеляційні суди, і велика кількість нових суддів у першій інстанції ми отримаємо нову якість судового процесу", - сказав він.

Міністр також повідомив, що зараз кваліфікаційна комісія завершує відбір суддів перших інстанцій.

"Нам важливо, щоб ми в цьому і наступному році завершили виконання закону про судоустрій... Адже в законі чітко прописано терміни створення нових апеляційних судів - три роки з початку запуску судової реформи, а три роки закінчуються у наступному році. Поки що до створення апеляційних судів вища кваліфікаційна комісія не підійшла. Вони зараз завершують відбір суддів перших інстанцій... Є велика нестача кадрів у судах першої інстанції та фактично відсутній доступ до правосуддя українських громадян, підприємств, представників бізнесу на місцях", - зазначив Петренко.

У той же час глава Мін'юсту відзначив високу якість роботи Верховного суду України.

"Насправді ми маємо перші сигнали, хороші, позитивні сигнали, як на мене, у роботі Верховного суду. Якщо аналізувати ті рішення, які зараз приймає Верховний суд по типовим справах, то це зовсім інша якість правоустановчої практики, такої якості та обґрунтованості рішень ми не бачили за останні 25 років у попередніх судових інстанціях", - заявив Петренко.

Нагадаємо, у березні заступник міністра юстиції Світлана Глущенко повідомила, що в судах першої інстанції не вистачає понад 600 суддів.