ua en ru

Доля Dexia буде остаточно вирішена сьогодні на франко-бельгійських переговорах у Брюсселі

Доля франко-бельгійського банку Dexia буде остаточно вирішена 9 жовтня 2011 р. на переговорах в Брюсселі, передає Reuters. З такою заявою виступив прем'єр-міністр Бельгії Ів Летерм після засідання Кабінету міністрів у суботу.
Франція і Бельгія мають намір провести розділення банку Dexia, який першим став жертвою боргової кризи в єврозоні: так, "здорові" підрозділи Dexia, наприклад Denizbank в Туреччині, планується продати. Крім того, Брюссель хоче націоналізувати роздрібний банківський бізнес Dexia в Бельгії. Підрозділи Dexia, що залишилися, будуть об'єднані з іншими структурами, наприклад з французьким держінвестфондом Caisse des Depots et Consignations. Одночасно буде створений "поганий банк", який отримає держгарантії Бельгії і Франції. За попередніми даними, на рахунках "поганого банку" знаходитимуться облігації на суму 95 млрд євро, включаючи 12 млрд євро держборгу периферійних країн єврозони. Крім того, Франції і Бельгії, можливо, доведеться надати держгарантії на активи сумою в 200 млрд євро, що складає 55% від бельгійського ВВП.
На недільних переговорах буде остаточно вирішено, як саме буде розділений "поганий банк", у скільки Бельгії обійдеться націоналізація роздрібного бізнесу Dexia і чи варто залучати до цього процесу регіональні бюджети.
Нагадаємо, що банк Dexia, що отримав в 2008 р. від Парижа, Брюсселя і Люксембурга (країни, в яких працює Dexia і які є його акціонерами) 6,4 млрд євро і державні гарантії, в 2011 р. знов опинився на межі кризи. Незважаючи на проведену в 2010 р. реструктуризацію, кредитна організація серйозно страждає від кризи ліквідності.
Франко-бельгійський банк, що знаходиться на межі краху, підсилив побоювання інвесторів у поступовому ослабленні європейських банків і став черговим свідоцтвом своєчасності ініціативи лідерів ЄС з проведення рекапіталізації європейських банків. Багато інвесторів також вважають, що випадок з Dexia повинен продемонструвати, чи здатна влада вжити рішучих заходів з порятунку банків на тлі посилювання боргової кризи єврозони.
Варто відзначити, що Бельгія, на чиїх плечах лежить обов'язок надання допомоги Dexia, вже отримала попередження від міжнародного рейтингового агентства Moody's, що через ситуацію з банком-боржником країна може втратити суверенний рейтинг Аа1.