ua en ru

Суд заборонив виїзну перевірку на ОПЗ

Суд заборонив виїзну перевірку на ОПЗ Фото: суд заборонив перевірку ОПЗ

Судді відзначили, що розслідування розкрадань на заводі практично не починалося

Апеляційний суд Одеської області скасував рішення суду першої інстанції і заборонив виїзну документальну перевірку на Одеському нафтопереробному заводі. Про це йдеться в рішенні суду від 17 лютого 2017 року.

Як випливає з матеріалів справи, судді акцентували свою увагу на тому, що представники прокуратури, яка ініціювала перевірку, не відвідують засідання суду, а розслідування махінацій на заводі фактично не починалося.

Таким чином апеляція скасувала рішення суду першої інстанції – Приморського суду Одеси від 30 листопада 2016 року – про призначення перевірки додержання вимог митного законодавства "Одеським нафтопереробним заводом".

Згідно з інформацією суду, прокурори мали намір перевірити операції з нафтопродуктами, які ввозились в Україну під виглядом транзиту в 2012-23014 роках. Згодом ці нафтопродукти продавалися на внутрішньому ринку без сплати належних податків та платежів.

Їх зберігали на орендованих нафтобазах і митних складах у Кіровоградській, Луганській, Рівненській, Черкаській, Одеській, Київській, Харківській та Хмельницькій областях.

Продавцями товару виступали кілька не надто відомих трейдерів. Обсяг реалізації майже досяг 36 млрд гривень.

Нацполиция Одеської області веде розслідування про розкраданні держкоштів в особливо великих розмірах та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України).

Крім того, як з'ясувала поліція, у схемі були задіяні офшорні структури, деякі з яких співпрацювали з ОПЗ. За документами, нерезиденти переробляли на одеському заводі давальницька сировина, що постачається з-за кордону, а потім як "реекспорт" відправляли назад за кордон. Насправді, фактичного вивезення нафтопродуктів за межі України не відбувалося. Продаж велася безпосередньо з митних складів і з території заводу вітчизняним споживачам. Документи фальсифікувалися.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" оскаржить у суді схему запуску ОПЗ.