ua en ru

Суд винесе вирок норвезькому терористові Брейвіку 24 серпня

Вирок у справі норвезького терориста Андерса Брейвіка буде винесено 24 серпня. Про це оголосила сьогодні суддя Елізабет Арнтцен, головуюча на процесі, повідомляє радіо "Свобода".

Сьогодні в суді виступили представники захисту Брейвіка. Вони просили суд виправдати свого підзахисного або винести йому як можна менш суворий вирок. Адвокат Гейр Ліппестад також закликав суд визнати Брейвіка осудним і не направляти його на примусове лікування в психіатричну клініку.

Сторона звинувачення напередодні клопотала про визнання Брейвіка несамовитим.

Сам Андерс Брейвік, зізнався у вбивстві 77 людей, стверджує, що він психічно здоровий і влаштував вибух в Осло і стрілянину на острові Утой в липні минулого року, щоб врятувати Європу від "мультикультуралізму" і "ісламізації". Норвезький екстреміст заявив, що не стане оскаржувати вирок, якщо суд визнає його осудним і здатним нести відповідальність за вчинений злочин. За словами підсудного, він не хотів би бути визнаний неосудним, бо це рішення стало би спробою позбавити його дії політичного сенсу. "Відправити політичного активіста в психіатричну лікарню - більш лихе і садистське рішення, ніж убити його", - говорив Брейвік на суді. Терорист вибачився перед тими, хто не був пов'язаний з урядом Норвегії і постраждав в результаті вибуху закладеної їм бомби в урядовому кварталі.