ua en ru

Суд у Сербії засудив 14 осіб до тюремних термінів за військові злочини

У Сербії військовий суд засудив 14 колишніх сербських військовослужбовців до тюремного ув'язнення терміном від чотирьох до 20 років за звинуваченням у злочинах проти людяності. Їм інкримінується вбивство в 1991 році 70 хорват, повідомляє радіо "Свобода".

Як заявили судді у вівторок, 22 жителя селища Ловас на сході Хорватії загинули після того, як сербські військові змусили їх пройти через мінні поля, і ще 48 осіб були вбиті в своїх будинках.

Засуджені входили до складу колишньої регулярної армії і воєнізованих формувань, які вели боротьбу проти незалежності Хорватії від колишньої Югославії. Конфлікт з Хорватією спалахнув в 1991 році, коли вона проголосила свою незалежність.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що процес над колишнім командувачем армією боснійських сербів Ратко Младичем, який звинувачується у військових злочинах в ході боснійського конфлікту 1992-1995 рр., призупинено на невизначений термін. Проти Младича висунуто 11 звинувачень. Головне з обвинувачень, пред'явлених Младічу - геноцид, - стосується етнічних чисток в Сребрениці в 1995 р., коли боснійські серби вбили 8 тис. мусульман. Інший важливий епізод - майже чотирирічна облога Сараєво, що почалася в травні 1992 р., і протягом якої померло близько 10 тис. чоловік. Сам Младич заперечує всі висунуті проти нього звинувачення.