ua en ru

Суд Тбілісі звільнив під заставу автора кадрів про тортури у в'язницях

Тбіліський міський суд звільнив під заставу фігуранта справи про жорстоке поводження з ув'язненими в грузинських в'язницях Владимира Бедукадзе. Він є автором скандальних кадрів про тортури у виправних установах. Суд ухвалив таке рішення після того, як з клопотанням про звільнення звернулася прокуратура Грузії, передає Trend.

Бедукадзе був арештований вранці 18 січня після повернення до Грузії зі Стамбулу. Він знаходився в розшуку Інтерполу впродовж декількох місяців; будучи в Брюсселі, просив політичного притулку в Бельгії для себе і своєї сім'ї.

Прокуратура вважає, що Бедукадзе готовий до співпраці і має намір надати нові дані про осіб, які замішані в скандалі навколо катувань і тортур ув'язнених в тбіліській в'язниці N8.

Слід зазначити, що замовником зйомок і тортур названий екс-міністр юстиції Зураб Адєїшвілі, який ховається за кордоном. Прокуратура сподівається за допомогою Бедукадзе отримати нові докази проти екс-міністра.

За даними слідства, колишній співробітник Глданської в'язниці в Тбілісі Бедукадзе, що передав журналістам відеозйомку знущань і тортур ув'язнених, отримав від замовників цього матеріалу 2 млн дол. За словами головного прокурора Грузії Муртаза Зоделава, у в'язниці діяли злочинні групи, і одна з них, "Бедукадзе - Пурцхванідзе, співпрацювала з третіми особами за допомогою Тамаза Тамазашвілі (колишній генерал поліції, нині ув'язнений) і потім Тамаза Елізабарашвілі (бізнесмен, що відбув покарання)". Відеоматеріали про знущання з ув'язнених він передав опозиційним телекомпаніям, одна з яких належить сім'ї мільярдера Бориса (Бідзіни) Іванішвілі, нині - прем'єр-міністрові Грузії.

Нагадаємо, у вересні 2012 р. Міністерство внутрішніх справ Грузії розповсюдило відеоматеріали про тортури ув'язнених в Глданській в'язниці в Тбілісі. Крім того, подібні відеоматеріали оприлюднили опозиційні телеканали. Після цього були затримані ряд співробітників пенітенціарної системи, включаючи заступника глави департаменту виконання покарань і двох начальників в'язниць. Обвинуваченим, у разі доказу їх провини в суді, загрожує до 17 років позбавлення волі.

В результаті "тюремного скандалу" пішла у відставку міністр з виконання покарань Хатуна Калмахелідзе. Звільнені також майже всі співробітники департаменту виконання покарань. Услід за цим подав у відставку міністр внутрішніх справ Грузії Бачо Ахалая.

Читайте також: Михайло Саакашвілі заявив, що не збирається розпускати парламент і уряд Грузії