ua en ru

Суд США визнав, що збір даних АНБ суперечить конституції країни

Суд США постановив, що секретні дії по збору та зберіганню даних про телефонні переговори мільйонів американців, швидше за все, порушували конституцію. Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg, передає телеканал "Росія 24".

Зазначимо, що Агентство національної безпеки США (АНБ) протягом багатьох років збирав і зберігав величезна кількість телефонних номерів, на які телефонували американці, а також дати інформацію про тривалості дзвінків. Робилося це нібито для запобігання терористичних актів.

Однак цього тижня суддя Річард Леон заявив, що він "не може уявити собі більш нерозбірливого та самовільного втручання в особисте життя людей, ніж урядовий збір такої інформації без попереднього схвалення судом.

У своїй постанові, що стосується позову про незаконне спостереження, суддя зазначив, що стеження "безумовно" суперечить положенням Конституції США, що забороняє незаконні обшуки. Рішення не вступить в силу негайно, що дозволить уряду США оскаржити його в суді вищої інстанції.

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден вважає, що багато судові інстанції в США послідують прикладу судді у Вашингтоні. "Суд визнав, що секретна програма, проведення якої було санкціоновано секретним судом, порушує права американців. Це перше подібне рішення, але за ним підуть і інші", - йдеться в коментарі Сноудена, опублікованому газетою The New York Times.

За словами екс-співробітника американських спецслужб, передаючи ЗМІ документи про програми стеження АНБ, він "діяв з тих міркувань, що ці програми не витримають перевірки на відповідність конституції". "Американське суспільство заслуговує того, щоб це питання вирішувалося в ході голосних судових розглядів", - зазначив Сноуден.