ua en ru

Суд не зняв з прем'єра Чехії звинувачень у співпраці зі спецслужбами

Суд не зняв з прем'єра Чехії звинувачень у співпраці зі спецслужбами Фото: Андрій Бабиш (flickr.com)

Чиновник звинувачується у співпраці з Радянським КДБ

Крайовий суд Братислави відмовив у задоволенні скарги прем'єр-міністра країни Андрія Бабіша на звинувачення у співпраці з таємною поліцією соціалістичної Чехословаччини. Про це повідомляє Associated Press.

Як повідомляється, глава чеського уряду заперечував попереднє рішення Конституційного суду Словаччини, анулювати рішення Верховного суду Словаччини.

Раніше Верховний суд постановив, що співпраця Бабіша з органами КДБ було недоказано.

Словацький Інститут національної пам'яті звинувачує Бабіша в тому, що в 1980-1982 роках він був штатним агентом чеської служби безпеки під кодовим ім'ям "Буреш" і, можливо, додатково співпрацював з радянським КДБ.

Сам Бабіш ці звинувачення відкидає, називаючи їх поява політичним замовленням. Його судовий спір з Інститутом нацпам'яті триває з 2011 року.

Нагадаємо, нещодавно президент Чехії Мілош Земан затвердив відставку уряду і знову доручив прем'єру Андрію Бабішу сформувати кабінет міністрів.

Уряд країни вирішив піти у відставку після того, як парламент Словаччини висловив йому недовіру.

Крім того, Бабіша попросив парламент провести щодо нього розслідування і зняти недоторканність. Таке рішення глави уряду Словаччини було пов'язане зі звинуваченнями Бабиша в шахрайстві в отриманні субсидії ЄС. Поліція розслідує, легально Бабіш отримав субсидію в розмірі 2 млн. євро десять років тому, приховавши власність ферми і конференц-центру.