ua en ru

Суд зняв обвинувачення із колишнього ректора податкового університету Мельника

Суд зняв обвинувачення із колишнього ректора податкового університету Мельника Фото: Петро Мельник (facebook.com-Петро Мельник)

Мельника виправдано у зв’язку з недоведеністю складу злочину

Бородянський районний суд Києва визнав невинуватим та виправдав колишнього ректора Національного університету державної податкової служби України Петра Мельника, котрому загрожував 12-річний термін ув'язнення. Відповідний документ оприлюднено у Єдиному реєстрі судових рішень.

Так, зазначається, що суд прийняв відповідне рішення 5 грудня 2017 року. Мельника було виправдано у зв’язку з недоведеністю складу злочину в його діянні. Справу вела прокуратура Київської області.

Суд також визнав необґрунтованими доводи сторони обвинувачення, що відчуження протягом 2007-2008 років чотирьох держоб’єктів нерухомості, що були на балансі університету, на користь ТОВ "Міжрегіональна фінансово-юридична академія" відбулося з порушенням, зокрема, за явно заниженими цінами. Цивільний позов університету про відшкодування майнової шкоди у сумі 33,44 млн гривень суд також не задовольнив.

Проте, суд підтвердив, що відчуження зазначених в обвинувальному акті об’єктів нерухомого майна було здійснено університетом з порушенням вимог Порядку відчуження об’єктів держвласності. Це такі об'єкти нерухомості: приміщення магазину та кафетерію в м. Ірпінь, реабілітаційно-оздоровчий комплекс "Сосновий бір" в смт. Ворзель, комплекс будівель в м. Кам’янець-Подільський, нежилі будинки та будівлі в м. Сімферополь.

За словами Мельника, він особисто він не займався продажем вказаної нерухомості, проте він надав відповідні доручення проректору і помічникам ректора.

Нагадаємо, ректор Національного університету державної податкової служби, колишній народний депутат від Партії регіонів Петро Мельник був затриманий 27 липня 2013 року.

1 серпня 2013 р. Печерський райсуд Києва обрав Мельнику запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. 7 серпня на Мельника надягли електронний браслет, а вже 9 серпня стало відомо, що Мельник втік з-під домашнього арешту, скинувши електронний браслет. 14 серпня 2013 р. Мельник був оголошений в міжнародний розшук, а 1 квітня 2014 р. він був затриманий після прибуття до Києва з Лондона. 28 травня Мельнику повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 2,3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) КК України.