ua en ru

Шведський суд відновив стягнення "Нафтогазом" з "Газпрому" 2,6 млрд доларів

Шведський суд відновив стягнення "Нафтогазом" з "Газпрому" 2,6 млрд доларів Фото: "Газпром" (УНІАН)

Суд Швеції скасував рішення про тимчасове призупинення виконання рішення арбітражу, за яким "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" 2,6 млрд доларів

Апеляційний суд округа Свеа (Швеція) розглянув аргументи НАК "Нафтогаз України" і скасував своє рішення про тимчасове зупинення примусового виконання в Швеції рішення арбітражу, за яким російський "Газпром" повинен заплатити вже понад 2,6 млрд доларів. Про це написав комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко в Facebook.

"Апеляційний суд у Швеції розглянув наші аргументи і скасував своє рішення про тимчасове зупинення примусового виконання в Швеції рішення арбітражу, за яким "Газпром" нам повинен заплатити вже понад 2,6 млрд доларів", - повідомив він.

Шведський суд відновив стягнення "Нафтогазом" з "Газпрому" 2,6 млрд доларів

Нагадаємо, 14 червня в Швеції апеляційний суд призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору російської компанії "Газпром" і НАК "Нафтогаз України".

Як повідомляло РБК-Україна, Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення на користь НАК "Нафтогаз України" за ключовою вимогою української сторони в рамках спору за контрактом на транзит російського газу в країни Європи.

"Трибунал підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань щодо обсягів транзиту і присудив компенсацію у розмірі 4,63 млрд доларів. Це рішення означає, що "Газпром" повинен заплатити компенсацію "Нафтогазу" у розмірі 2,56 млрд доларів з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках", - заявила НАК "Нафтогаз".

РБК-Україна писало, що фактично, це означає, що компенсація, виплату якої трибунал присудив "Газпрому", "покриває" борг української компанії за газ у розмірі понад 2 млрд доларів. Арбітри присудили НАК оплату цієї суми на користь "Газпрому" в грудні 2017 року, коли прийняли остаточне рішення з позовом про контракт купівлі-продажу російського газу. Сперечатися українська і російська газові компанії почали 16 червня 2014 року.