ua en ru

Суд над Савченко: подробиці

Суд над Савченко: подробиці Фото: Надія Савченко (РБК-Україна)

Савченко підозрюють у підготовці терактів і державного перевороту

Суд над Савченко, в ході якого нардепу обрали запобіжний захід, пройшов сьогодні, 23 березня, в Шевченківському райсуді Києва. Справу розглядав суддя Євген Сидоров.

Онлайн-трансляція із залу суду, детально про справу Надії Савченко, як затримали нардепа і в чому її звинувачують в матеріалі РБК-Україна.

Савченко заарештували на 2 місяці

Суд обрав для Савченко запобіжний захід у вигляді 2 місяців арешту.

Савченко відмовилася здавати зразки голосу

Савченко не хоче здавати зразки голосу для проведення експертизи та встановлення справжності відео-доказів проти неї. Також вона заявила, що не буде складати ніяких зразків ДНК.

Савченко оголосила голодування

Надія Савченко заявила про те, що оголошує голодування. За її словами, її хотіли ліквідувати, а замовник цього - Адміністрація президента. Крім того, за словами Савченко, самопроголошені ДНР і ЛНР не є терористичними організаціями.

Також вона заявила про те, що зброя з непідконтрольною території України вивозилося з метою вивчення.

Суд над Савченко почав розгляд справи

У Шевченківському райсуді почався розгляд справи Надії Савченко. Головуючий суддя Євген Сидоров. Сторону захисту представляють адвокати Соловей, Чевгуз та Бугай, бік обвидения - прокурор Олександр Банник.

У залі суду присутні її сестра Віра і мама. Самої Савченко випустили з боксу для затриманих і дозволили сидіти поруч з її адвокатами.

Подробиці справи Савченко

Про слідчі заходи щодо Надії Савченко стало відомо 12 березня 2018 року, коли СБУ передала в Апарат Верховної Ради повістку про виклик на допит нардепа 13 березня. Савченко повинні були допитати у справі затриманого голови "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана, яким раніше були висунуті підозри в підготовці масових терактів в центрі Києва і незаконному поводженні зі зброєю.

Проте Надія Савченко не з'явилася в СБУ в призначений час з-за відсутності на території України. До Києва вона повернулася тільки ввечері 14 березня. А вже на наступний день Генпрокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання на зняття депутатської недоторканності, залучення Савченко до кримінальної відповідальності та арешт. Також Луценко заявив, що слідство має у своєму розпорядженні незаперечні докази того, що Савченко "особисто планувала, вербувала, давала вказівки про те, як провести терористичний акт в залі Верховної Ради, знищивши бойовими гранатами дві ложі, урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе".

У цей же день Верховна Рада України 261 депутатськими голосами виключила Надію Савченко з Комітету з питань нацбезпеки та оборони. Сама нардеп в цей час була присутня в залі і відмовилася коментувати озвучені генпрокурором звинувачення у підготовці теракту. Савченко також попросила генпрокуратуру допитати її на поліграфі.

На засідання ВР Савченко прийшла зі зброєю. Вона заявила, що має право його носити як офіцер, і зброя є нагородним. Тим не менш, охоронці намагалися його забрати, а пізніше Савченко примусово вивели із зали засідань. Нардеп Ірина Луценко у коментарі про події заявила, що "була визначена ситуація, яка носила ознаки загрози для оточуючих".

У відповідь на дії Парламенту Савченко подала позов у Верховний суд України про визнання незаконною постанови ВР про виключення її з Комітету з нацбезпеки. На брифінгу 20 березня вона повідомила, що хотіла створити "абсурдну ситуацію", а не теракт.

"Моє завдання було створювати цю абсурдну ситуацію. Якби я щось планувала, я б це зробила, я хотіла, щоб влада подумала, що вони смертні. Це політична провокація", - заявила Савченко.

Крім цього, нардеп розповіла, що отримувала попередження про погрози з Адміністрації президента про фізичну ліквідацію. Також Савченко зазначила, що відвідувала окуповані території кілька разів. У той же час, за її словами, вона передавала СБУ всю інформацію, яку могла отримати на користь Україні.

Позбавлення Савченко депутатської недоторканності і пред'явлення звинувачень

22 березня відбулося парламентське слухання, на якому було задоволено подання ГПУ про позбавлення Савченко депутатської недоторканності. За відповідне рішення проголосував 291 депутат. Також Верховна Рада дала дозвіл на притягнення її до кримінальної відповідальності.

Відразу після зняття з Савченко недоторканності генпрокурор Юрій Луценко вручив їй підозру у підготовці терактів і державного перевороту. Нардепа затримали і доставили до слідчого ізолятора СБУ.

Пізніше стало відомо, що справа Савченко розглядатиме Шевченківський районний суд. Генпрокуратура подасть клопотання про арешт на 2 місяці без можливості внесення застави. Також в ГПУ повідомили, що саме інкримінують підозрюваної.

"Клопотання про обрання запобіжного заходу для Савченко у вигляді утримання під вартою на двомісячний термін буде направлено до Шевченківського районного суду р. Київ. Савченко, зокрема, інкримінується - змова про вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичної організації, незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами", - повідомив прес-секретар Генпрокуратури Андрій Лисенко

Справа Савченко: докази слідства

На засіданні Верховної Ради 22 березня були оприлюднені аудіо - та відеодокази підготовки терактів Надією Савченко, загальний обсяг яких становить 74 Гб.

На уривках запису її розмова з Рубаном та українськими офіцерами під час перебування на лінії розмежування з ДНР щодо перевезення зброї для скоєння терактів у Києві та ліквідації вищого державного керівництва.

Також на засіданні регламентного комітету ВР 22 березня Юрій Луценко повідомив про те, що Надія Савченко пропонувала офіцерів ЗСУ брати участь у вчиненні терористичних актів у столиці України.

З літа 2017 року підозрювана спільно з Рубаном підбирали виконавців терактів. "Особисто Савченко зверталася з такою пропозицією до окремим офіцерам різних частин ЗСУ. Влітку вона звернулася з такою пропозицією до офіцерів 8 полку спеціального призначення ВСУ, які дислокуються в Харкові, а на момент контакту з народним депутатом України перебували в зоні АТО", - заявив генпрокурор.