ua en ru

У Сумській області судитимуть колишнього головного лікаря, з вини якого загинули 4 пацієнта

У Сумській області судитимуть колишнього головного лікаря, з вини якого загинули 4 пацієнта Фото: з вини лікаря психлікарні померло 4 пацієнта (112 Україна)

Лікаря обвинувачують у катуванні холодом пацієнтів установи

У Сумській області судитимуть колишнього головного лікаря психіатричної лікарні, внаслідок протиправних дій якої померло 4 пацієнтів. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Сумської області.

"Прокуратурою Сумської області у середу, 22 листопада 2017 року, направлено до суду обвинувальний акт стосовно вже колишнього головного лікаря комунального закладу "Обласна спеціалізована психіатрична лікарня № 2" за обвинуваченням у залишенні в небезпеці та катуванні холодом пацієнтів установи, а також у підбурюванні колег до протиправних дій", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у рамках розслідування, на початку цього року було проведено ексгумацію семи трупів пацієнтів зазначеної лікарні, які померли в грудні 2016 року нібито від серцево-судинної недостатності, набряку головного мозку чи інтоксикації.

Проте, як свідчать офіційні результати проведеної ексгумації та висновки судово-медичних експертиз, патологоанатомічне дослідження трупів взагалі не проводилось, а всі складені документи були підроблені патологоанатомом на вимогу лікаря. Справжньою причиною смерті п’яти пацієнтів стала гостра гнійна пневмонія.

За даними розслідування, з листопада 2016 року по січень 2017 року у закладі перебувало 453 особи, які потерпали від холоду, смерть 4 із них знаходиться у причинному зв'язку з порушенням температурного режиму в лікарні.

За фактом катувань та залишення пацієнтів у смертельній небезпеці щодо лікаря порушено кримінальне провадження. Також за фактом пособництва порушено провадження щодо лікаря-паталогоанатома. Обом обвинуваченим загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, на початку листопада 210 року прокуратура Автономної Республіки Крим (АРК) повідомила про підозру екс-співробітнику Служби безпеки України (СБУ) за фактом тортур кримського татарина Рената Параламова.