ua en ru

Суд визнав угоду про створення "Таджик Азот" Фірташа незаконною

Економічний суд Хатлонської області Таджикистану задовольнив позов Антикорупційної агенції країни щодо визнання недійсним договору про створення СП ЗАТ "Таджик Азот", 75% акцій якого належать українському бізнесмену Дмитру Фірташу.

Економічний суд Хатлонської області Таджикистану задовольнив позов Антикорупційної агенції країни щодо визнання недійсним договору про створення СП ЗАТ "Таджик Азот", 75% акцій якого належать українському бізнесмену Дмитру Фірташу. Про це повідомляє українська служба BBC.

Наразі основним акціонером промислового підприємства є компанія "Остарк Венчурз Лімітед" (Ostark Ventures Limited), що належить українському мультимільйонеру.

Рішення суду набуде чинності через місяць, протягом якого відповідачі можуть оскаржити вирок.

Якщо рішення не оскаржать, або судові інстанції залишать його без змін, "Таджик Азот" повністю перейде під контроль держави.

Антикорупційне агентство Таджикистану висувало Фірташу претензії щодо незаконного придбання акцій, нецільового використання грошей, а також участі у незаконній угоді з продажу технічного обладнання для виробництва хімічної продукції.

Розгляд стосовно українського бізнесмена відбувався у рамках іншої гучної кримінальної справи проти відомого таджицького підприємця і екс-міністра промисловості Таджикистану Зайда Саідова, засудженого владою наприкінці минулого року на 26 років ув'язнення.

Фірташа заарештували навесні у Відні за запитом США і звільнили під заставу. Його звинувачують у підкупі посадовців в Індії. Фірташ називає справу сфабрикованою.

Водночас Group DF повідомила РБК-Україна, що не згодна з рішенням таджицького суду.

"Ми не згодні з рішенням Економічного суду Хатлонської області Таджикистану задовольнити позов Антикорупційного агентства щодо визнання недійсним договору про створення СП ЗАТ "ТаджикАзот". Як інвестор ми належним чином виконали всі умови договору. Після отримання на руки рішення суду ми будемо оскаржувати його в суді вищої інстанції Таджикистану, а за необхідності і в міжнародних судах", - заявили у прес-службі.