ua en ru

Суд визнав незаконним відшкодування 1,46 млрд гривень вкладникам "Укрінбанку"

Суд визнав незаконним відшкодування 1,46 млрд гривень вкладникам "Укрінбанку" Фото: боротьба за "Укрінбанк" триває

Фонд гарантування вкладів оскаржить зазначене рішення суду

Господарський суд Києва визнав недійсними договір цільової позики та іпотеки, укладені між Фондом гарантування вкладів фізосіб і ПАТ "Укрінбанк". Про це повідомляє прес-служба фонду.

Згідно з повідомленням, рішення суду буде оскаржено Фондом у передбаченому законодавством порядку.

Мова йде про договори іпотеки та цільової позики на суму 1,46 млрд гривень, які пішли на виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам банку після того, як НБУ відніс ПАТ "Укрінбанк" до категорії неплатоспроможних.

Судом в якості аргументів були використані судові рішення, які на дату укладення угод ще не існували. Зокрема, мова йде про постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 16 березня 2016 року по справі № 826/1162/16, яких оскаржено рішення про визнання ВАТ "Укрінбанк" неплатоспроможним. При цьому, договір цільової позики та іпотечний договір було укладено за місяць - 1 і 8 лютого 2016 відповідно.

Крім того, згідно з рішенням виконавчої дирекції Фонду № 1705 від 01 вересня 2016, уповноваженою особою фонду, яким делеговані повноваження ліквідатора ПАТ "Укрінбанк", з 2 вересня призначений Оберемко Роман Анатолійович. При цьому він не був притягнутий Господарським судом Києва до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, всупереч приписам статті 27 Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, при прийнятті Господарським судом. Києва рішення, яким було визнано недійсним договір цільової позики та іпотеки, укладені між фондом та ПАТ "Укрінбанк", була грубо порушена зазначена норма процесуального законодавства, що тягне скасування зазначеного рішення суду першої інстанції судом апеляційної інстанції, відповідно до вимог п. 3) ч.3 статті 104 Господарського процесуального кодексу України.

Варто відзначити, що це перший прецедент, коли відшкодування коштів вкладникам збанкрутілих банків визнано незаконним.

Нагадаємо, раніше ФГВФО заявляв про загрозу виведення активів "Укрінбанку".