ua en ru

Суд визнав незаконним підвищення тарифів на газ для населення

Суд визнав незаконним підвищення тарифів на газ для населення Фото: Дмитро Вовк

При цьому суд не скасував дане рішення НКРЕКП

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною постанову Національної комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг № 583 від 03.03.2015 "Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення". Про це свідчить постанова суду № 826/9907/15 від 3.11.2015.

На думку суду, рішення було прийнято з перевищенням повноважень комісії. При цьому суд не скасував дане рішення НКРЕКП.

Суд встановив, що призначений президентом наприкінці 2014 року головою НКРЭКУ Дмитро Вовк не мав права підписувати постанову про підвищення тарифу на газ для населення, оскільки він перебував у статусі виконуючого обов'язки.

Також суд звернув увагу, що НКРЕКП отримала право встановлювати тарифи на газ для населення лише з 1 жовтня 2015 року, коли набув чинності новий закон про ринок природного газу.

Крім того, як зазначає суд, в указі Президента Петра Порошенка про створення НКРЕКП відсутнє положення про правонаступництво комісії після ліквідації двох попередніх відомств, відповідальних раніше за тарифи на енергоресурси. А Конституція не передбачає умов і порядку правонаступництва відповідних національних комісій.

Позов був поданий трьома особами до НКРЕКП, Президента України, Кабміну, Мін'юсту і "Нафтогазу України".

Нагадаємо, в кінці вересня Кабмін приймає рішення про компенсацію різниці в ціні на природний газ для населення за рахунок держбюджету.