ua en ru

Суд засудив екс-віце-президента Ірану до 6,5 років в'язниці

Суд засудив екс-віце-президента Ірану до 6,5 років в'язниці Фото: Есфандіяр Рахім Машаї (wikimedia.org Meghdad Madadi)

У рамках цієї ж справи до чотирьох років позбавлення волі був засуджений екс-радник президента з питань преси

Революційний суд засудив колишнього віце-президента Ірану Есфандияра Рахіма Машаї до 6,5 років позбавлення волі. Про це повідомляє Fars News.

Так, він був найближчим радником екс-президента країни Махмуда Ахмадінеджада. Чиновника звинуватили в загрозі національній безпеці.

Відзначається також, що в рамках цієї ж справи до чотирьох років позбавлення волі був засуджений колишній радник президента з питань преси Алі Акбар Джаванфекр.

Додамо, що Есфандіяр Рахім Машаї був начальником штабу з 2009 по 2013 рік і першим віце-президентом Ірану протягом одного тижня у 2009 році, поки його не зняли за наказом аятолли Алі Хаменеї. У 2013 році він планував брати участь у президентських виборах, однак Наглядова рада Ірану зняла його кандидатуру з виборів президента Ірану.

Нагадаємо, Машаї заарештували в березні 2018 року. Колишній віце-президент був заарештований через пропаганду проти політичної еліти країни.

Як писало РБК-Україна, в липні 2009 року президент Ірану Махмуд Ахмадінежад відправив у відставку першого віце-президента Машаї. Таким чином, президент підкорився вимозі верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї звільнити віце-президента. На думку аятолли, призначення Машаї не принесло б користі ні президенту, ні його уряду.