ua en ru

Суд засудив екс-голову Міноборони Грузії Бачо Ахалая до 7 років і 6 місяців позбавлення волі

Тбіліський міський суд у середу, 22 жовтня, засудив екс-главу департаменту з виконання покарань Мін'юсту Грузії, який пізніше очолив Міністерство оборони країни, Бачо Ахалая до 7 років і 6 місяців позбавлення волі у справі про т.зв. "навтлугську спецоперацію", передає "Новини-Грузія".

Тбіліський міський суд у середу, 22 жовтня, засудив екс-главу департаменту з виконання покарань Мін'юсту Грузії, який пізніше очолив Міністерство оборони країни, Бачо Ахалая до 7 років і 6 місяців позбавлення волі у справі про т.зв. "навтлугську спецоперацію", передає "Новини-Грузія".

Так, під час спецоперації близько Навтлугського автовокзалу в Ісані-Самгорському районі Тбілісі в січні 2006 року були ліквідовані троє молодих людей. Слідство тоді заявило, що вони збиралися організувати масову втечу ув'язнених з в'язниці. По цій справі Ахалая були пред'явлені звинувачення за статтями 144-1 (катування) і 333 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу Грузії.

"Я не вірю, що Ахалая винесуть виправдувальний вирок, але, все ж, сподіваюся, що суддя витримає безпрецедентний тиск, прийме рішення згідно своїм принципам", - заявила напередодні дружина Ахалая Ані Надареішвілі.

За її словами, після того, як приступив до розгляду справи суд, прокуратура чинила тиск на свідків і змушувала їх змінювати свідчення.

Під час спецоперації у Навтлугського автовокзалу "за підозрілих обставин" були ліквідовані брат ув'язненого Гії Горгадзе - Шота Горгадзе, а також двоє його друзів - Роман Сурманідзе і Марад Артмелідзе. Спецоперація була проведена під керівництвом голови департаменту конституційної безпеки (ДКБ) МВС Грузії Дату Ахалая (брата Бачо Ахалая).

За даними слідства, після завершення спецоперації, яку спільно спланували Бачо і Дата Ахалая, глава департаменту з виконання покарань у супроводі спецназу прибув у в'язниці №1, де вони "безжально побили" ув'язнених Гію Горгадзе, Давида Леквтадзе, Валеріана Папава, Михайла Мандария, Мамуку Бечвая і Бердию Месхі.

Цим подіям передувала розмова Гії Горгадзе з директором в'язниці, якому він повідомив про пропозицію, що надійшла від одного з ув'язнених реченні зробити втечу. Після цього Ахалая особисто зустрівся з Горгадзе у в'язниці і домовився про те, щоб його брат допоміг у припиненні втечі з в'язниці.

Бачо Ахалая був затриманий через місяць після парламентських виборів у жовтні 2012 року. У різний час Ахалая були пред'явлені звинувачення по різних кримінальних справах. По двох з них він був виправданий - про організацію нелюдського поводження зі спецназівцями і про катування, незаконне позбавлення волі і перевищенні службових повноважень стосовно військових. По одній із справ - про нелюдське поводження з ув'язненими у справі про тюремний бунт 2006 року, після вироку, його помилував на той час президент Грузії Михайло Саакашвілі. На сьогоднішній день у провадженні перебувають ще одну справу - про вбивство співробітника "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гіргвліані в 2006 році. Крім того, Ахалая пред'явлені звинувачення у справі про загибель полковника Серго Тетрадзе.

Нагадаємо, раніше міський суд Тбілісі засудив екс-главу Міністерства внутрішніх справ Грузії Вано Мерабішвілі ще до трьох років позбавлення волі у справі про вбивство співробітника банку.