ua en ru

Суд постановив, що М.Ходорковський і П.Лебедєв надавали недостовірні відомості аудиторам, які перевіряли "Юкос"

Хамовнічеський суд Москви продовжує оголошувати вирок колишньому керівнику нафтової компанії "Юкос" Михайлу Ходорковському та екс-главі МФО "Менатеп" Платону Лебедєву. Зокрема, суд погодився з обвинуваченням і визнав, що М.Ходорковський і П.Лебедєв надавали недостовірні відомості аудиторам, які давали висновки щодо фінансової звітності "Юкоса", передає РБК. Захист обвинувачених раніше неодноразово стверджував, що відсутність розкрадань підтверджують саме аудиторські висновки. Проте суд встановив, що М.Ходорковський і П.Лебедєв створили фіктивні компанії, через які здійснювалося рух коштів і цінних паперів.
За версією слідства, обвинувачені у складі організованої групи з основними акціонерами ВАТ "НК "Юкос" та іншими особами в період до 12 червня 1998 р. викрали акції дочірніх товариств ВАТ "Східна нафтова компанія" на суму 3,6 млрд руб. Крім того, в 1998-2000 рр. були легалізовані викрадені на цю ж суму акції дочірніх товариств ВАТ "Східна нафтова компанія". Також, за версією слідства, в 1998-2003 рр.. вони скоїли розкрадання шляхом привласнення нафти дочірніх акціонерних товариств ВАТ "НК "Юкос" , ВАТ "Самаранефтегаз", ВАТ "Юганскнефтегаз" і ВАТ "Томскнефть ВНК" на суму більш 892,4 млрд руб. і легалізацію частини цих коштів в 1998-2004 рр. у розмірі 487,4 млрд руб. і 7,5 млрд дол.
Раніше в ході читання мотивувальній частині вироку суддя Віктор Данилкін повідомив, що підсудні визнані винними в розкраданні нафти і легалізації грошових коштів, отриманих незаконним шляхом. Разом з тим, суд припинив кримінальне переслідування М.Ходорковського і П.Лебедєва по епізоду, пов'язаному з розкраданням акцій "Томскнефть ВНК" "у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності".
За даними слідства, М.Ходорковський і П.Лебедєв вчинили злочини, передбачені п. "а", "б" ч.3 ст.160, ч.3 ст.174, ч.4 ст.160 та ч. 4 ст. 174-1 Кримінального кодексу РФ (розкрадання чужого майна, довіреного винному, з використанням свого службового положення організованою групою у великому і особливо великому розмірах; здійснення з використанням свого службового положення організованою групою у великому розмірі фінансових операцій і інших операцій з грошовими коштами та іншим майном , придбаним свідомо незаконним шляхом, а також використання їх для здійснення підприємницької та іншої економічної діяльності).
Адвокат М.Ходорковського Вадим Клювгант заявив сьогодні журналістам, що у нього не залишилося ні найменшого сумніву в тому, що на суд чинився тиск. Він сказав, що пред'явлене його підзахисному звинувачення - "завідомо неправдиве", і підкреслив, що вирок буде оскаржений.
У травні 2005 р. М.Ходорковський і П.Лебедєв були визнані винними за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засуджені до дев'яти років позбавлення волі кожен. Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років. У 2006 р. відносно них було порушено другу кримінальну справу. Процес проходить в м. Москві.