ua en ru

Суд планує повернути забудовнику арештовані по справі "Охматдиту" 62 млн гривень

Суд планує повернути забудовнику арештовані по справі "Охматдиту" 62 млн гривень Фото: суд вирішив повернути забудовникові заарештовані у справі "Охматдиту" гроші

На рішення подана апеляція

ТОВ "Укрпрофмед" виграло позов у першій інстанції про стягнення 62 млн гривень заборгованості з державного підприємства "Укрмедпроектбуд". Про це свідчить рішення Господарського суду Києва від 26 липня 2016 року.

При цьому на вказане рішення подано апеляцію, коли її розглянуть невідомо.

Відповідно до матеріалів справи, 29 грудня 2015 року "Укрпрофмед" (надавач) і "Укрмедпроектбуд" (отримувач) уклали договір поворотну безвідсоткову фінансову допомогу на вказану вище суму. Документ укладався до кінця 2017 року. Проте згодом було укладено додаткову угоду, якою визначалося, що ДП "Укрмедпроектбуд" на першу вимогу фірми "Укрпрофмед" має повернути всі гроші протягом 5 днів.

Так, позичальник отримав вимогу про повернення коштів 14 березня 2016 року, але ДП не мало можливості повернути кошти, оскільки вони арештовані ухвалами Печерського райсуду столиці.


"Укрмедпроектбуд" вважає, що 62 млн гривень насправді є частиною 78,79 млн гривень бюджетних коштів, які були перераховані "Укрпрофмеду" як заборгованість по роботах із будівництва дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" у 2011-2014 роках. ДП стверджує, що договір поворотної фінансової допомоги був удаваним правочином, а насправді відбувалося часткове повернення бюджетних коштів, щодо яких триває досудове слідство.

Зазначимо, у січні 2016 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом нецільового використання коштів. У рамках цього провадження було арештовано і кошти в сумі 62 млн гривень. У випадку, якщо обвинувачення буде доведено, то не буде підстав для повернення коштів, однак суд ці доводи не прийняв. Зокрема, суд визнав недоведеним, що йдеться про одні і ті ж кошти і видав рішення про стягнення коштів.

Нагадаємо, виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун не змогла назвати терміни закінчення будівництва клініки "Охматдит".