ua en ru

Суд відпустив Труханова на поруки

Суд відпустив Труханова на поруки Фото: Геннадій Труханов (РБК-Україна)

Труханов є фігурантом справи заводу "Краян"

Солом'янський районний суд Києва обрав Геннадію Труханову (меру Одеси) запобіжний захід у вигляді особистої поруки, передає кореспондент РБК-Україна.

"У задоволенні клопотання детектива відмовити, застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистої поруки. Визначити поручителем народного депутата Верховної Ради України восьмого скликання Голубова Дмитра Івановича (член парламентської фракції БПП, - ред.), зобов'язати поручителя забезпечити виконання підозрюваним наступні обов'язки: прибувати до детектива НАБУ, прокурора САП, Генеральної прокуратури України, слідчого судді; не відлучатися з міста Одеса без дозволу НАБУ, САП, прокурора чи суду, повідомляти про місце проживання….", - заявив суддя.

Крім того суд зобов'язав Труханова здати всі паспорти.

"Строк дії обов'язків, покладених на підозрюваного визначити до 15.04.2018 року включно. Звільнити підозрюваного Труханова Геннадія Леонідовича з-під варти в залі суду негайно", - додав суддя.

Труханову загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років

Прокуратура просила суд призначити меру Одеси Геннадію Труханову, якому загрожує позбавлення волі строком до 12 років, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Так, прокуратура просила суд призначити Труханову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі 50 млн гривень. У разі застави, прокурор просив суд зобов'язати Труханова повідомляти про місцезнаходження, здати паспорти, не контактувати зі свідками, носити засіб електронного контролю.

Труханов заявив, що не має наміру виїжджати з України

У ході суду над Геннадієм Трухановим, який проходив сьогодні, 15 лютого, у Солом'янському районному суді Києва, мер Одеси заявив, що не має наміру виїжджати з України.

"Ніхто не дочекається, щоб я покинув країну, в якій народився і виріс. Готовий відповідати на всі питання, співпрацювати зі слідством", - заявив він.

Труханову заочно повідомили про підозру

13 лютого 2018 року, детективи Національного антикорупційного бюро України заочно повідомили про підозру Труханову по справі "Краян".

Підозра стосується розслідування кримінального провадження за фактом покупки мерією колишніх будівель заводу "Краян".

На момент повідомлення підозри Труханов перебував у відрядженні в Чехії, але, за інформацією джерел РБК-Україна, 14 лютого він мав намір повернутися в Україну через проведення слідчих дій.

Також про підозру було повідомлено заступнику міського голови, директору департаменту комунальної власності та голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради. Ще одній особі - оцінювачу - повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч 5 ст. 191, ст. 365-2 КК України.

Затримання Труханова

14 лютого 2018 року Труханов був затриманий детективами НАБУ в міжнародному аеропорту "Бориспіль". Разом з Трухановим був затриманий і його заступник Павло Вугельман. Детективи НАБУ вручили чиновникам підозри.

"14 лютого, в аеропорту Бориспіль детективи НАБУ і прокурори САП згідно ст. 208 КПК України затримали Одеського міського голову та його заступника, яких підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (Заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем")", - повідомляли в НАБУ.

Правоохоронці вважають, що чиновники можуть бути причетні до схеми по нанесенню збитків місцевому бюджету Одеси (так звана справа заводу "Краян").

Зазначимо, санкції інкримінованої Труханову статті передбачають позбавлення волі на строк від семи до 12 років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

НАБУ затримало трьох осіб по справі Труханова

Детективи НАБУ разом з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали трьох осіб, підозрюваних у розтраті грошей керівництвом Одеської міськради.

"В ході проведення слідчих дій у тому ж кримінальному провадженні в порядку ст. 208 КПК України затримано ще трьох осіб (одна посадова особа мерії Одеси і дві фізичні особи-керівники компанії). Ще одній особі - оцінювачу - повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч 5 ст. 191, ст. 365-2 КК України", - повідомили в НАБУ.

Їм інкримінують статтю "привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

Справа заводу "Краян"

У вересні 2016 мерія Одеси придбала у приватної структури будівлю, яка раніше належала ДП "Завод "Краян", за 185 млн гривень. Сама структура на початку 2016 року придбала будівлю на аукціоні за 11,5 млн гривень, а отримані від мерії кошти "продавець" намагався перерахувати фіктивній компанії, керівник якої знаходиться в зоні АТО.