ua en ru

Суд звільнив трьох підозрюваних у заворушеннях на Банковій, - прокуратура

Шевченсковский столичний суд звільнив трьох підозрюваних у заворушеннях у Києві на вулиці Банковій 1 грудня 2013 року.

Шевченківський столичний суд звільнив трьох підозрюваних у заворушеннях у Києві на вулиці Банковій 1 грудня 2013 року - Андрія Дзындзю, Володимира Кадура і Ярослава Притуленка. Про це повідомила прес-секретар прокуратури Києва Яна Соболевска.

"Хочу зауважити, що стосовно осіб, які були затримані за активну участь у масових заворушеннях 1 грудня на вулиці Банковій, були цілком правомірно застосовані заходи кримінально-правового впливу. Однак для недопущення ескалації конфлікту і загострення ситуації, що склалася, було прийнято гуманне рішення про застосування щодо підозрюваних норм закону України "Про внесення змін до закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань. І в ході сьогоднішніх засідань у Шевченківському районному суді прокурори реалізували його виконання щодо перших трьох підозрюваних", - сказала Соболевська.

Крім того, за її словами, відповідно до норм закону, в даний час звільненню від кримінальної відповідальності підлягають ще 18 осіб, а закриття - 34 кримінальні провадження, розпочатих правоохоронцями у зв'язку з подіями в центрі столиці в період з 21 листопада 2013 року по 26 грудня 2013 року включно.

Раніше повідомлялося, що Шевченківський районний суд Києва закрив кримінальне провадження щодо активіста Ярослава Притуленка, якого було заарештовано після подій на вул. Банковій 1 грудня 2013 р. Відповідне рішення суд прийняв за клопотанням захисту Притуленка у зв'язку із законом про "амністію".

Нагадаємо, 26 грудня в Україні набув чинності закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб із приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". Закон передбачає звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту і масових заходів, починаючи із 21 листопада 2013 р. Всі кримінальні і адміністративні провадження, відкриті за даними подіями, підлягають закриттю. Крім того, особи, залучені до кримінальної відповідальності за вищевказані події, підлягають звільненню від відповідальності.

Нагадаємо, опозиція домовилася з керівництвом Генеральної прокуратури України про створення робочої групи з роз'яснення норм закону про припинення переслідувань учасників протестів з метою негайного виконання цього документа. Про це повідомила народний депутат із фракції "Батьківщина" Олександра Кужель за підсумками зустрічі опозиції з генпрокурором Віктором Пшонкою.

Повідомлялося, що від опозиції до складу групи увійдуть юристи Павло Петренко ("Батьківщина"), Ігор Швайка ("Свобода") і Валерій Карпунцов ("Удар"). Питання роботи групи було узгоджено в телефонному режимі зі спікером парламенту Володимиром Рибаком, який, своєю чергою, проведе переговори із представниками фракцій Партії регіонів і КПУ щодо участі їхніх представників у робочій групі.