ua en ru

Суд залишив під арештом дружину екс-нардепа Олександра Шепелєва

Апеляційний суд Києва не задовольнив клопотання адвокатів дружини екс-нардепа Олександра Шепелєва Галини про зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на заставу в 6,1 млн грн, жінку залишили під вартою в СІЗО,

Апеляційний суд Києва не задовольнив клопотання адвокатів дружини екс-нардепа Олександра Шепелєва Галини про зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на заставу в 6,1 млн грн, жінку залишили під вартою в СІЗО, пише радіо "Свобода".

"Я заручниця, я була заручницею з часу відкриття кримінальної справи. Вона була сфальсифицированр в часи Януковича. Я в СІЗО вже тиждень", - сказала Шепелєва.

Сторона звинувачення факт причетності Шепелєвої до втечі чоловіка назвала помилковим і попросила зняти підозру у співучасті у втечу Олександра Шепелєва 6 липня, коли той перебував на лікуванні в лікарні швидкої допомоги.

"Коли виносилося рішення судом першої інстанції було помилково вказано, що Шепелєва є підозрюваною саме у справі втечі. Це було помилково, оскільки підозра у цій справі їй не предявлялось. Але підозра у неї залишилася в іншій справі за частиною 5 статті 191 Кримінального процесуального кодексу", - пояснив старший прокурор Генпрокуратури Микола Наливайко.

Так, Галина Шепелєва все ще підозрюється в незаконному привласненні близько 24 млн грн "Родовід Банку", який провадив фіктивну оренду нежитлового приміщення в Рильському провулку в Києві.

Олександр Шепелєв (має громадянство Канади) був затриманий у липні 2013 року в Будапешті (Угорщина). 26 березня 2014 його разом з дружиною екстрадували в Україну. Він був заарештований на два місяці. Але 6 липня втік разом з одним з трьох конвоїрів.

Шепелєва звинувачують у причетності до розкрадання коштів "Родовід Банку" на суму понад 220 млн грн, а також в участі разом з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315 млн грн у березні-травні 2009 року. Крім того, його підозрюють в організації замаху на заступника голови правління банку "Союз" Сергія Дядечка, який проходив свідком у справі про розкрадання бюджетних коштів у "Родовід Банку". Також його підозрюють в організації вбивства екс-власника "Автокразбанку" Сергія Кириченка в ніч з 14 на 15 січня 2003 року в Донецьку.

Зараз на нерухомість та інше майно Шепелєва та його дружини накладено арешт, загальна сума якого становить понад 85 млн грн. Місце знаходження Олександра Шепелєва слідству невідомо.