ua en ru

Суд зобов'язав нардепа Костенка спростувати звинувачення на адресу групи ICU

Суд зобов'язав нардепа Костенка спростувати звинувачення на адресу групи ICU

Суди трьох інстанцій встановили, що ICU не має відношення ні до однієї з угод, приписуваних Костенком

Колегія Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ відмовила у задоволенні касаційної скарги народному депутату Павлу Костенку (фракція "Самопоміч") і залишила в силі рішення Деснянського районного суду, підтверджене апеляційним судом міста Києва, що зобов'язує народного обранця публічно спростувати звинувачення в причетності групи ICU до корупційних оборудок. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ICU.

"Суди трьох інстанцій встановили, що група ICU не має відношення ні до однієї з угод, приписуваних Павлом Костенком. Вже в апеляційній скарзі він зазначив, що не мав на увазі групу ICU, заявляючи про "операції з виведення прибутку з державних фінансових установ", оплату "корупційних послуг" та інших незаконні операції, а причиною голослівних звинувачень на адресу групи ICU в апеляційній скарзі назвав свій "конфлікт з Національним банком", - йдеться в повідомленні.

За даними групи, суд не визнав конфлікт Павла Костенка з Національним банком достатньою підставою для поширення неправдивої інформації про групу ICU і зобов'язав його спростувати свої звинувачення тим ж способом, яким вони були поширені – за допомогою публікації спростування на своїй сторінці в Facebook і на сайті eizvestia.сом.

"Враховуючи, що у відкритих заявах пана Костенка назва ТОВ "Інвестиційний Капітал Україна" прямо зазначено у зв'язку з неукладеними угодами, доводиться вкотре констатувати, що народний депутат схильний публічно поширювати інформацію, яку він свідомо не вважає правдивою", - відзначили в прес-службі.

ICU також заявляє, що багато ЗМІ розповсюдили заяви депутата, на базі яких було проведено кілька "розслідувань", в яких шляхом "умоглядних висновків автори приходили до висновку, що диму без вогню не буває і, можливо, в словах Костенка щось є".

"Помилкові звинувачення Павла Костенка були однією з ланок кампанії з дискредитації групи ICU, нанесення шкоди її репутації. Група ICU вітає рішення судів трьох інстанцій і закликає народного депутата Павла Костенка виконати це рішення. Спростування неправдивої інформації з боку народного депутата особливо важливе, оскільки послужить доказом рівності усіх перед законом, незалежно від займаного положення", - йдеться в повідомленні.

"Крім того, кожен народний депутат, приймаючи присягу, урочисто клянеться, крім іншого, дотримуватися законів України. Між тим, стаття 302 Цивільного кодексу України передбачає, що будь-яка фізична особа, яка поширює інформацію, зобов'язана переконатися в її достовірності", - додали в прес-службі.

Група ICU також заявляє, що вже неодноразово "ставала об'єктом політичних спекуляцій і не в перший раз стикається зі спробами використання свого імені для зведення політичних або бізнес-рахунків".

"Група і надалі має намір захищати свою репутацію і добре ім'я всіма законними способами. Рішення Колегії Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ є остаточним, обов'язковим для виконання і не підлягає оскарженню", - резюмували в прес-службі.