ua en ru

Суд зобов'язав Кабмін знайти кошти для компенсації "Нафтогазу" збитків від поставок газу населенню

Суд зобов'язав Кабмін знайти кошти для компенсації "Нафтогазу" збитків від поставок газу населенню Фото: Кабмін має знайти кошти для компенсації втрат "Нафтогазу" від виконання спецзобов'язання (РБК-Україна)

На відшкодування, згідно з законодавством, НАК може розраховувати як компанія, що виконує спецобязательства за постачання газу

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов НАК "Нафтогаз України" до Кабінету міністрів з вимогою визначити джерела фінансування компенсації збитків газової монополії від постачань газу населенню, релігійним організаціям і теплокомуненерго. Тобто тим категоріям споживачів, яким постачання газу здійснюється в рамках спеціальних зобов'язань, покладених на "Нафтогаз". Про це свідчить рішення суду від 19 липня 2017 року, опубліковане в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з документом, суд визнав протиправною бездіяльність Кабінету міністрів України, яка полягає в тому, що уряд не визначив джерела фінансування та порядок виплати відшкодування НАКу збитків, які компанія несе, виконуючи спецзобов'язання.

"Зобов'язати Кабінет міністрів України виконати п. 7 4 ч. з. 11 Закону України "Про ринок природного газу", а саме: визначити джерела фінансування та порядок визначення компенсацій, що надаються суб'єктам ринку природного газу, на яких накладені спеціальні зобов'язання, шляхом внесення змін в постанову КМУ від 22.03.2017 року № 187 (постанова про накладення спецзобязательств), передбачивши в цій постанові джерела фінансування та порядок визначення компенсації", - говорить постанову суду.

У процесі судового розгляду позивач в якості доказів навів такі аргументи: Кабмін, виконуючи норми зазначеного закону, наклав на "Нафтогаз" спецзобов'язання, які полягають у тому, що НАК повинен продавати внутрішнього видобутку за фіксованою ціною (зараз - 4942 гривень без ПДВ, - ред).

"Однак Кабінет міністрів не визначив джерела фінансування та порядок визначення компенсації, право на отримання якої має суб'єкт ринку природного газу, що виконує спеціальні зобов'язання", - заявив "Нафтогаз" у своєму позові.

Крім того, представники Наку заявили про те, що така бездіяльність уряду позбавляє компанію законного права на отримання компенсації.

У свою чергу, представник відповідача - Кабінету міністрів - зазначив, що визначення компенсації для позивача є правом, а не обов'язком уряду, до того ж, законом "Про ринок газу" не встановлено строк, в який Кабмін повинен визначити таку компенсацію. Але суд задовольнив позов Нак в повному обсязі.

Нагадаємо, згідно з проектом постанови уряду, дія режиму спецзобов'язаннь НАК "Нафтогаз України" були продовжені до 1 квітня 2018 року. До 1 жовтня 2017 року, в рамках дії режиму спецзобов'язаннь, "Нафтогаз" продає газ за ціною 4942 гривень за тис. кубометрів, тоді як промисловість та бюджетні організації в липні купують паливо за ціною понад 8 тис. гривень за тис. кубометрів.