ua en ru

Кабмін продовжив спецзобо'вязання "Нафтогаз України" до 1 квітня 2018 року

Кабмін продовжив спецзобо'вязання "Нафтогаз України" до 1 квітня 2018 року Фото: спецзобо'вязання"Нафтогазу" продовжено на рік

Закупівельна ціна газу для Наку складе понад 4,8 тис. гривень за 1 тис. куб м

Кабінет міністрів затвердив проект постанови, якою продовжив на рік - до 1 квітня 2018 року - дію режиму спецзобо'вязаннь НАК "Нафтогаз України" щодо забезпечення природним газом побутових споживачів, теплову генерацію та релігійні організації. Згідно з проектом постанови, текст якого має РБК-Україна, протягом року на "Нафтогаз" покладено зобов'язання купувати природний газ за ціною 4849 гривень за тисячу кубометрів, а також формувати прогнозний обсяг газу на наступний рік, необхідний для забезпечення потреб населення, бюджетних і релігійних організацій та виробників теплової енергії Крім того, з 1 квітня цього року НАК повинен буде продавати природний газ для зазначених категорій споживачів за ціною 4942 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ і тарифів на транспортування і розподіл).

Міністерство енергетики та вугільної промисловості, у свою чергу, до 1 липня має розрахувати ціну газу на рівні імпортного паритету на наступний опалювальний період - з 1 жовтня 2017 року до 1 квітня 2018 року. У документі передбачено коригування вартості газу, у разі, якщо вона на 10% відхиляється від паритету імпорту. Нагадаємо, 21 лютого уряд своєю постановою №90 затвердив, що такий перегляд граничних роздрібних цін на газ має відбуватися раз на півроку - 1 жовтня і 1 квітня. Таким чином, продовження режиму спецобязательств означає, що уряд може не піднімати ціну на природний газ для споживачів до жовтня.

Вперше спеціальні зобов'язання для НАК "Нафтогаз України" уряд запровадив 1 жовтня 2015 року постановою №758. Згідно з документом цей режим був введений для забезпечення стабільної та безпечної роботи газового сектору та забезпечення споживачів природним газом. Дія цього постанова закінчується 1 квітня 2017 року. Цей строк був узгоджений з МВФ. По його закінченню, планувалося, що "Нафтогаз" більше не буде зобов'язаний продавати газ населенню і теплокомуенерго і в сегменті поставок газу побутовим споживачам повинен сформуватися конкурентний ринок. Раніше в інтерв'ю РБК-Україна головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко пояснював, що, у випадку, якщо б режим спецобязательств не був продовжений, то ціна на газ для споживачів мала б зрости на 40%. "Ми врахували європейські форвардні ціни на газ, обмінний курс євро до гривні - так вийшли на ціну на оптовому ринку. Адже на оптовому ринку ціна, як за законами економіки, так і на практиці, визначається вартістю імпортного газу. Якщо, звичайно, ми імпортуємо газ в цьому періоді. Для розрахунку роздрібної ціни треба додати тарифи на транспортування і розподіл, а також маржу облгазів на постачання газу населенню", - зазначив Вітренко.

Нагадаємо, восени минулого року Кабмін зобов'язав "Нафтогаз" поставляти газ на Одеський припортовий завод до кінця 2016 року.