ua en ru

Суд оголосив перерву в справі про заборону 4 російських каналів до отримання результатів судово-психологічної експертизи

Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив клопотання представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацкомтелерадіо) про призначення комісійної, комплексної судово-психологічної та авторознавчої експертизи програм російських каналів НТВ, "Перший канал", "РТР-Планета" і "Росія-24".

Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив клопотання представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацкомтелерадіо) про призначення комісійної, комплексної судово-психологічної та авторознавчої експертизи програм російських каналів НТВ, "Перший канал", "РТР-Планета" і "Росія-24". Таке рішення оголосив суддя Євген Аблов в ході судового засідання, передає кореспондент РБК-Україна.

"Клопотання задовольнити",- заявив Аблов.

Таким чином, суд постановив з'ясувати, чи є в програмах російських телеканалів фрагменти із закликами до примусової зміни конституційного ладу, початку військових дій, порушення територіальної цілісності та масових заворушень. Крім цього, експертиза повинна встановити, чи є в передачах методи психологічного впливу, які могли б впливати на глядачів.

Відповідні експертизи програм російських каналів повинен провести Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

Зазначимо також, що представники російських каналів виступали проти призначення даної експертизи.

Для проведення експертиз суд оголосив у засіданні перерву. Засідання продовжиться після отримання судом результатів експертиз. Про дату і час учасники сторін процесу будуть сповіщені.

Зазначимо, своєму позові Нацкомтелерадіо просить визнати програми чотирьох зазначених російських каналів, що не відповідають законам України та Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

Нагадаємо, 25 березня 2014 р. Київський адміністративний суд прийняв рішення призупинити трансляцію цих телеканалів в Україні на час розгляду відповідного позову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Таке рішення суд обґрунтував веденням зазначеними каналами антиукраїнської пропаганди.