ua en ru

Суд над Януковичем: Турчинов розповів подробиці анексіїї Криму

Суд над Януковичем: Турчинов розповів подробиці анексіїї Криму Фото: Олександр Турчинов розказав подробиці окупації Криму (РБК-Україна)

Турчинов заявив, що Крим в 2014 році не було кому захищати

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов під час свідчень у справі щодо держзради екс-президента України Віктора Януковича розказав подробиці про вторгнення Збройних сил Російської Федерації. Про це із залу Оболонського суду передає кореспондент РБК-Україна.

"Факти блокувань адміністративних приміщень на території Криму або вторгнення відомі мені достеменно. Росіяни зазделегідь професійно готувались до окупації Криму", - сказав Турчинов.

Він також сказав, що у 2013 році у Білорусі були проведені військові навчання за алгоритмом, де нібито якась дружня держава звертається до Росії з проханням відновити конституційний лад, а російські війська допомагають в цьому.

"Тобто вони розуміли, що режим Януковича може впасти в будь-який момент. На випадок його падіння і готували захоплення України", - додав Турчинов.

Далі він повідомив деталі операції по захопленню Криму.

"Прихована частина операції розпочалася 20 лютого (2014 року, - ред.), коли ми були на межі існування. 27 лютого о четвертій ранку вони почали відкриту фазу вторгнення, коли захопили Кабмін і Верховну раду Адміністративної республіки Крим", - заявив Турчинов.

За словами секретаря РНБО, завдання щодо деблокування будівель в Криму не було кому виконувати.

"Головна задача, що стояла переді мною 27 числа того часу - сформувати коаліцію. Коли мені повідомили, що захопили Верховну раду Криму, я дав наказ провести операцію. Далі мені повідомили, що під тиском агресивно налаштованих цивільних людей задача не була виконана. Завдання щодо деблокування будівель в Криму не було кому виконувати. 28 числа під час засідання РНБО Тенюх (Ігор Тенюх, глава Міноборони у 2014 році, - ред.) доповів, що є можливість зібрати не більше 5 тисяч військових", - сказав Турчинов.

За його словами, Рада нацбезпеки прийняла рішення про перекидання військ з заходу на схід (Харківський, Донецький, Сумський напрямки). Таким чином, за рахунок мобілізації тогочасна влада України повинна була сформувати Збройні сили.

"Ми не могли почати мобілізацію тоді, тому що система військоматів була майже зруйнована. Мобілізація була оголошена лише 17 березня. Ми змушені були повністю відновлювати логістику. Рада Нацбезпеки прийняла низку заходів. Була тотальна зрада, як серед військових, так і серед інших. Треба було терміново відновлювати оборонний потенціал", - резюмував Турчинов.

Нагадаємо, раніше під час засідання суду у справі про державну зраду Януковича, Олександр Турчинов повідомив, що мав телефонну розмову з директором Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації Сергієм Наришкіним. Від імені російської сторони Наришкін повідомив, що РФ принципово не визнає повноважень Турчинова як в.о. президента.