ua en ru

Суд над Януковичем: Парубій назвав агресію РФ проти України порушенням всіх норм міжнародного права

Суд над Януковичем: Парубій назвав агресію РФ проти України порушенням всіх норм міжнародного права Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Парубій дає свідчення у справі про держзраду Януковича

Глава Верховної Ради України Андрій Парубій назвав збройну агресію Російської Федерації проти України порушенням всіх норм міжнародного права. Про це Парубій заявив у ході засідання в Оболонському районному суді Києва, де сьогодні продовжується розгляд справи про держзраду екс-президента Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перш за все ми маємо опиратися на норми міжнародного права.. Збройна агресія РФ проти України була порушенням всіх норм міжнародного права. Невипадково були накладені санкції на РФ", - сказав Парубій.

Парубій також прокоментував ситуацію у Криму.

"Відомо що у Криму проросійські сили проголошували про можливість ліквідації автономії. Ті політичні сили, серед яких як і потім підтвердилось, було багато діючих осіб РФ. Вони багато чинили для захоплення влади у Криму. Найдемонстративнішим було захоплення Верховної Ради Криму", - повідомив свідок.

За його словами, "частини військ РФ з 20 лютого почали захоплення українських державних будівель"

"Мені відомо, що ці дії здійснювали російські військові", - додав він, коментуючи події лютого-березня 2014 року.

У ході засідання адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив, що його підзахисний підозрює Андрія Парубія у здійсненні ряду тяжких злочинів.

"Прошу попередити свідка про те, що відмова давати покази не карається. Свідок підозрюється Януковичем у здійсненні ряду тяжких злочинів", - сказав адвокат Сердюк.

Зазначимо, Парубій обіймав посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України з 27 лютого по 7 серпня 2014 року.

Раніше у суді вже були допитані Арсен Аваков, Арсеній Яценюк, Андрій Дещиця та інші. Зокрема Аваков розказав про події лютого 2014 року.

За словами Яценюка на допиті, до моменту оголошення результатів виборів у 2014 році президент Росії Володимир Путін привітав Януковича з перемогою ще до оголошення результатів Центральною виборчою комісією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що адвокат Віктора Януковича у справі про держзраді екс-президента Віталій Сердюк повідомив, що сторона захисту зустрічалася з підзахисним під час відрядження.