ua en ru

Суд над Януковичем: онлайн-трансляція

Суд над Януковичем: онлайн-трансляція Фото: суд над Януковичем

Суд над Януковичем проходить сьогодні, 14 грудня

Суд над Януковичем, якого Генеральна прокуратура України (ГПУ) звинуватила у державній зраді, триває сьогодні, 14 грудня, в Оболонському районному суді міста Києва відповідно до процедури заочного засудження. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

14 грудня

Оболонський районний суд Києва сьогодні, 14 грудня, продовжив засідання у справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича.

До матеріалів справи в ході засідання суду над Януковичем додали нові докази.

Захист Януковича додав клопотання про те, щоб додати до матеріалів справи нові докази - відео захоплення відділень поліції в ряді областей України в лютому 2014 року, про що в залі суду заявила адвокат Адріана Фозакош. Разом з тим прокурори заявили, що видимість на відео погана і деталей не видно. Суд задовольнив клопотання захисту.

Крім того, адвокат Адріана Фозакош просить додати до матеріалів справи копій адвокатських запитів інформації про згадані захоплення.

Захист екс-президента Віктора Януковича має намір викликати на допит народного депутата Володимира Парасюка. Про це під час судового засідання у справі про держзраді Януковича заявив адвокат Віталій Сердюк.

Адвокати представили як доказ відео "24 каналу", на якому тимчасова слідча комісія Верховної Ради слухає свідчення правоохоронців про наявність зброї у протестувальників і отримані поранення.

У свою чергу, суд запитав, чи буде викликаний Парасюк, на що Віталій Сердюк відповів ствердно. Він також підкреслив, що на показаному відео Парасюк не спростував постріли в бік правоохоронців.

13 грудня

Оболонський районний суд Києва 13 грудня 2017 року продовжив засідання у справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича.

Захист екс-президента України Віктора Януковича в залі Оболонського районного суду заявив про те, що Янукович був позбавлений можливості взяти участь в процесі.

"Є підстави вважати, що суд знаходиться під тиском. Ми перед судом багаторазово просили забезпечити його участь. Після допиту Януковича ГПУ разом з керівництвом держави не допустили вихід Януковича в зал суду. Така інформація у нас була ще з 16 листопада року", - сказав адвокат.

Колегія адвокатів наполягає на відводі суддів.

"ГПУ відмовляла в участі в досудовому слідстві Віктору Януковичу", - додав адвокат. Суд пішов до нарадчої кімнати.

Суд постановив відмовити захисту у відведенні колегії суддів.

"Суд встановив, враховуючи заяви адвокатів, а також заяви прокурорів: заяву про відвід суддів не підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні не встановлені обставини упередженості суддів", - сказав головуючий суддя Дев'ятко.

Так, справу розглядає колегія суддів на чолі з головуючим суддею Владиславом Дев'ятко і суддями Костянтином Васалатій і Максимом Титовим.

Суд також схвалив приєднання до матеріалів справи копії листів Януковича міністрам закордонних справ Німеччини, Польщі та інших країн.

"Суд приймає приєднати до справи", - сказав головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

Захист Януковича просила приєднати до матеріалів справи копії листів Януковича міністрам закордонних справ Німеччини, Польщі та інших країн. "Віктор Федорович хотів зберегти мир, врегулювати конфлікт", - сказала адвокат Адріана Фозакош.

Адвокат Сердюк стверджує, що з 22 лютого Янукович був позбавлений можливості керувати і віддавати розпорядження силовим відомствам.

Сторона звинувачення у справі про держзраді побіжного президента Віктора Януковича з клопотанням до суду про визнання доказів сторони захисту недійсними. Про це в залі суду заявив прокурор Руслан Кравченко.

"Ці докази не мають відношення до справи. Прошу суд визнати дані докази недійсними", - сказав він.

Суд, заслухавши клопотання сторони захисту, в тому числі і про відвід колегії суддів, перейшов до розгляду доказів захисту. Адвокати Януковича стверджують, що справа не кримінальне, а політичне. Вони демонструють відеозаписи, на яких чинний генпрокурор Юрій Луценко нібито закликає до держперевороту.

Пізніше суд оголосив обідню перерву до 14:15.

Після перерви Оболонський районний суд Києва перейшов до розгляду наукового дослідження канадського професора Івана Качанівського під назвою "Снайперські масові розстріли на Майдані в Україні".

Зокрема, адвокат Януковича Віталій Сердюк зачитав висновки, зроблені дослідником. Згідно з ними, масові вбивства на Майдані були частиною плану повалення влади, яке призвело до недемократичної зміні уряду, російської військової інтервенції і підтримці сепаратистів в Криму і на Донбасі.

У свою чергу, прокурор Руслан Кравченко підкреслив, що Качанівський наголошує на тому, що Янукович втік. При цьому, професор в дослідженні посилався лише на джерела в інтернеті.

Захист Януковича попросив суд розглянути його заяву про злочин. Так, Янукович звинувачує главу Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова, мера Києва Віталія Кличка, генпрокурора Юрія Луценка, колишнього голову Служби безпеки України Валентина Наливайченка, колишнього виконуючого обов'язки керівника Адміністрації президента України Сергія Пашинського, секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, нардепа Олега Тягнибока, колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка в захопленні державної влади, а також у змінах кордонів держави, що призвело до загибелі людей.

Суд оголосив перерву до 10:00 14 грудня.

11 грудня

Оболонський районний суд Києва 11 грудня, продовжив засідання у справі про держзраді екс-президента України Віктора Януковича.

Свідки у справі про держзраді екс-президента України Віктора Януковича викликані в суд на 14:00 і на 16:00. У цей день давати показання будуть Арсен Аваков і Арсеній Яценюк.

У суді посилені заходи безпеки - на вході відвідувачів перевіряють співробітники поліції, перевіряють сумки.

"Стоїть металошукач на вході, трохи більше охорони. Однак вільний доступ до суду для преси", - повідомила прес-секретар Оболонського суду.

Екс-президент України Віктор Янукович повернув до суду у справі про держзраді своїх адвокатів.

Адвокат Ігор Ляшенко клопоче про власний відвід у зв'язку з тим, що повернулися троє адвокатів. Оболонський суд Києва відмовив у відводі адвокату Ляшенко. Тим часом суддя оголосив про перехід до розгляду доказів захисту.

Захист екс-президента України Віктора Януковича просить зробити перерву на 2-3 дні в засіданні суду у справі про держзраді з тим, щоб в логічній послідовності викласти свої докази. Про це заявив адвокат Віталій Сердюк.

Прокурор виступив проти такого клопотання, вказавши при цьому, що докази захисту не є докази невинності Януковича.

На даний момент інтереси Януковича в суді представляють 4 адвоката. Серед них Адріана Фозакош, Віталій Сердюк, Ігор Федоренко - три адвоката, які представляють компанію Aver Lex. Суд пішов до нарадчої кімнати на 10 хвилин для вирішення даного питання.

Оболонський суд Києва не припинив повноваження адвоката Ігоря Ляшенка у справі про держзраді екс-президента України Віктора Януковича.

Так, Ігор Ляшенко був призначений центром юридичної допомоги для представлення інтересів Віктора Януковича в суді.

"Янукович не висловлював вам недовіру", - сказав суддя.

Ляшенко наполягає на тому, що він вже не представляє інтереси підзахисного. Суддя зазначив, що повноваження адвоката припиняє тільки центр безоплатної правової допомоги.

"Цього рішення немає в суді", - резюмував суддя.

Оболонський районний суд Києва оголосив перерву в засіданні про держзраді Віктора Януковича до 14:00.

Оболонський районний суд Києва допитав колишнього прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка у справі про держзраду Віктора Януковича.

"22 грудня 2014 року було телефонний дзвінок. Я особисто розмовляв з Януковичем з приводу його подальших дій. Янукович мав тісні дружні відносини з владою Росії. Його політика була спрямована на те, щоб налагоджувати зв'язки з РФ", - заявив Яценюк.

За його словами, до моменту оголошення результатів виборів в 2014 році президент Росії Володимир Путін вітав Януковича з перемогою ще до оголошення результатів Центральною виборчою комісією.

"Путін дав фактично свідчення проти себе. У фільмі" Крим. Шлях додому "він сказав, що Росія мала можливість повного і тотального контролю над українською територією", - сказав Яценюк.

Він також зазначив, що Янукович був повністю залежний від Путіна. "Ніякої загрози життю Януковича тоді не було. Під прикриттям ФСБ Росії Янукович залишив державу", - сказав Яценюк, відповідаючи на питання про те, чи відомі йому факти, при яких Янукович залишив державу.

"У мене були дві розмови з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим. Це був дивний дзвінок з приводу соціально-економічних підвалин взаємодія сторін. Ініціатором розмов був Медведєв", - повідомив він.

Яценюк зазначив, що не відвідував окупований Крим з моменту призначення на посаду прем'єр-міністра (після 27 лютого 2014 року).

Оболонський районний суд Києва оголосив перерву в засіданні у справі про держзраді екс-президента Віктора Януковича до 10:00 13 грудня 2017 року.

"Оголошую перерву до 13 грудня 10:00", - сказав суддя.

В ході сьогоднішнього засідання суду були допитані двоє свідків сторони звинувачення: колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков.

"22 лютого практично вся вертикаль Міністерства внутрішніх справ була зруйнована, на вулицях залишалися демобілізовані підрозділи внутрішніх військ. Головне, до чого ми приступили - спроба стабілізувати ситуацію. Складні події були на сході України - де було захоплення держустанов. Але найскладніша ситуація була в Криму . Війська РФ в Криму займалися пропагандистською діяльністю, щоб підготувати грунт для "повернення" Криму до Росії ", - сказав Аваков під час дачі показань.

За словами міністра, він особисто відвідував Крим 23 і 24 лютого 2014 року, щоб з'ясувати, де перебуває Янукович.

"Януковичу було відомо, що Аваков прибув до Криму, і він уникав цієї зустрічі, зник на території військової бази РФ. Працівникам управління державної охорони сказав, що їде в Росію. Передав управління державної охорони записку про відмову від охорони, працівник зброю віддав місцевим правоохоронцям , а записку передав особисто в руки Авакову. Тим самим Янукович підтвердив, що ніякої загрози йому не було", - зазначив міністр.

Аваков також підкреслив, що коли Янукович прийняв рішення покинути Україну і звернувся до РФ із закликом ввести війська, він "тим самим зрадив свій народ".

Після засідання суду адвокат Віталій Сердюк заявив, що буде викликати всіх без винятку осіб, які в той час прийшли до влади.

"Захист буде допитувати всіх без винятку осіб, які в той час прийшли до влади", - сказав адвокат.

7 грудня

Оболонський районний суд Києва 7 грудня продовжив засідання у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

Прокурори представили документи ООН, а також листування дипломатів з посольства України в Росії в якості доказів.

Як доказ представлено лист постійного представника України при ООН Володимира Єльченка про те, щоб перестати називати Януковича чинним президентом.

Адвокат Ігор Ляшенко продовжує наполягати, що в представлених доказах немає вказівок на вину Януковича. Як доказ прокурорами також представлено постанову про підозру раднику президента РФ Володимира Путіна Сергію Глазьєву.

Захисник Януковича наполіг на тому, що існування підозри Глазьєву ніяк доводить провину екс-президента України.

Суд над Януковичем частково задовольнив клопотання прокурора про виклик на допит в якості свідків президента України Петра Порошенка та деяких інших українських чиновників. Таке рішення оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

"Прошу викликати президента Петра Порошенка", - сказав прокурор Руслан Кравцов. Він також клопотав про виклик на допит глави Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата Рефата Чубарова і ряду інших чиновників.

Зокрема, на допит повинні з'явитися міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, спікер парламенту Андрій Парубій, екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

Суд постановив задовольнити частково клопотання звинувачення про виклик свідків. "Прийняти клопотання частково. Допитати Авакова, Турчинова, Вітренко, Воронченко, Гайдука, Толику, Кислицю, Наливайченко, Нечитайло, Парубія, Пономарьова, Чубарова, Яценюка, Порошенко і інших", - заявив суддя.

За словами судді, клопотання задоволено частково через те, що суд повинен враховувати розумні терміни розгляду справи.

"Частково задовольнити, так як суд повинен враховувати розумні терміни розгляду справи", - резюмував суддя.

Адвокат Віктора Януковича Ігор Ляшенко просить суд оголосити перерву в засіданні до 11 грудня.

У свою чергу, прокурор Руслан Кравченко заявив, що надання документальних доказів закінчено і обвинувачення просить підготувати клопотання про допит свідків. Ляшенко заявив, що має намір узгодити позицію з іншими адвокатами. Після цих заяв, суд оголосив, що видаляється на перерву.

"Суд іде на перерву до 14.00", - оголосив суддя Владислав Дев'ятко.

Прокурор Кравченко також вніс клопотання про приєднання до справи резолюції Генасамблеї ООН від 19 грудня 2016 року. Адвокат продовжив наполягати, що даний доказ до справи відношення не має.

Суд над Януковичем перейшов до розгляду нот протесту України, відправлених російській стороні. Також досліджується відповідь Російської Федерації на заявлені документи. У документі йдеться про те, що Росія називає події в Криму внутреукраінскімі і відмовляє в переговорах. У зазначених документах Міністерство закордонних справ інформує, що літаки Росії порушують кордону України.

У них також присутні вимоги до Росії відвести свої війська від українських військових об'єктів у Криму. Таким чином, в суді перейшли до розгляду 47-го тому доказів, в якому знаходяться доповіді українських дипломатів про те, що відбувається.

Суд над Віктором Януковичем у справі про державну зраду продовжиться 11 грудня 2017 року. Про це повідомив головуючий суддя Оболонського районного суду Києва Владислав Дев'ятко.

"Оголошується перерва до 10:00 11 грудня", - повідомив суддя. У свою чергу сторона обвинувачення заявила, що в понеділок планується допитати двох свідків.

6 грудня

Оболонський районний суд міста Києва сьогодні, 6 грудня 2017 року, продовжив засідання у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

Суд перейшов до розгляду документів кримінальних проваджень по раднику Путіна Сергію Глазьєву і депутату Державної Думи Російської Федерації (РФ) Костянтину Затуліну.

Глазьєву і Затуліну інкримінується забезпечення фінансами "Цитаделі", "Союзу православних громадян" та організацій, причетних до захоплення Криму. Прокурор просить перейти до доказів, в якості яких виступають прослухані телефонні розмови.

Пізніше Оболонський районний суд міста Києва переніс суд над Януковичем на 10:00 7 грудня.

Адвокат Ігор Ляшенко продовжив наполягати на тому, що продемонстровані прокурорами аудіозаписи в залі суду не мають відношення до Януковича.

Адвокат Ігор Ляшенко також заявив, що зараз він намагається встановити контакт з підзахисним. Про це Ляшенко повідомив журналістам в ході перерви судового засідання.

Так, сторона захисту заявила, що намагається зв'язатися з Януковичем. "Я намагаюся встановити контакт з Януковичем. Все інше - без коментарів", - сказав Ляшенко.

4 грудня

В Оболонському районному суді Києва продовжився розгляд справи про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

Захист екс-президента представляє новий адвокат Ігор Ляшенко. Захисник заявив, що ознайомився з матеріалами справи, але процедуру ще не закінчив. Він попросив прокурорів надати порядок розгляду доказів.

Семантико-лінгвістична експертиза встановила, що у висловлюваннях президента Росії Володимира Путіна, міністра оборони РФ Сергія Шойгу та командувача Чорноморським флотом ВМФ Росії Олександра Вітко є наміри про захоплення частини України, а також ведення агресивної війни.

В ході судового засідання у справі про держзраді Віктора Януковича були переглянуті фрагменти фільму "Крим. Шлях на батьківщину". Експерти встановили, що в репліках Путіна є вираження, які дискредитують Україну і українську владу.

Сторона звинувачення зазначила, що всі докази стосуються даної справи. Адвокат заявив, що докази були отримані незрозумілим шляхом.

"У фільмі не ідентифікуються ні голос, ні самі особистості мовців. Немає причин стверджувати, що це Путін і Шойгу", - сказав адвокат.

У фрагментах доказів йдеться про те, як Росія стягувала озброєння і що берегової комплекс "Бастіон" був відправлений на півострів за особистим наказом Путіна.

Також президент РФ на відео стверджує, що був готовий привести в бойову готовність ядерні боєголовки. У Відеодокументи Путін також розповів як російські військові вимагали переходити українських військовослужбовців на сторону РФ і мотивували різного виду обіцянками.

В кінці фільму Путін заявляє, що окупація Криму пройшла успішно, тому що операцією займався він особисто.

Пізніше Оболонський районний суд Києва оголосив перерву в засіданні у справі Віктора Януковича до 6 грудня.

"Перерва оголошується до 14:00 6 грудня", - сказав головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

Наступне заплановане засідання відбудеться 7 грудня о 10:00.

26 жовтня

Оболонський районний суд Києва сьогодні, 26 жовтня 2017 року, продовжив засідання у справі про держзраді екс-президента України Віктора Януковича.

Суддя Владислав Дев'ятко представив сьогодні нового адвоката Віктора Януковича.

"На думку Максима Герасько, він продовжує захист, просить перенести судове засідання і повідомляє, що на засідання не прибуде. Суд пропонує залишити цю заяву без розгляду. Інтереси Януковича тепер захищає адвокат Ляшенко Ігор Ігорович", - сказав суддя.

Суд також оголосив перерву в розгляді справи про державну зраду Віктора Януковича і переніс засідання на 15:00 4 грудня.

Суддя Дев'ятко заявив, що така тривала перерва пов'язаний з тим, що новому адвокату Януковича потрібен час на вивчення матеріалів справи.

"До 15.00 4 грудня (перерва, - ред). Надамо час адвокату на вивчення матеріалів справи", - повідомив суддя.

25 жовтня

Сьогодні, 25 жовтня, Оболонський районний суд Києва продовжив судове засідання у справі про держзраду Віктора Януковича.

Суд продовжив розглядати докази сторони звинувачення у даній справі. Адвокат Максим Герасько заявив про неготовність вивчати докази через те, що він не до кінця прочитав справу. Він попросив суд перенести засідання на листопад, проте сторона звинувачення наполягла на тому, що адвокат вивчив ті томи справи, за якими докази і будуть розглядатися.

Таким, чином, суд вирішив продовжити вивчення доказів, адвокат приймати в цьому участь відмовився.

Суд виніс постанову усунути Максима Гераська від захисту Віктора Януковича і призначити центру безоплатної вторинної правової допомоги нового адвоката до наступного засідання 26 жовтня на 10:00. Суддя Владислав Дев'ятко заявив про нездатність Гераська здійснювати захист обвинуваченого через непрофесійність і небажання брати участь в процесі.

19 жовтня

Оболонський районний суд Києва продовжив 19 жовтня розглядати справу про держзраду екс-президента України Віктора Януковича.

Адвокат екс-президента України Віктора Януковича Максим Герасько заявив, що йому не вдалося зустрітися з підзахисним.

"Захисник у разі неможливості конфіденційноі зустрічі, може надати відповідний документ. Мною було прийнято рішення про проведення зустрічі з Януковичем. Мною здійснювалися спроби побачення. Однак узгодити позицію не вдалося. Прошу долучити цю заяву і диск з відеозаписом мого перебування в Ростові. Додаю адвокатські запити в Ростовський обласний суд", - сказав він.

Адвокат також подав до суду клопотання про чергову перерву в судовому процесі для здійснення зустрічі з підзахисним. Представники прокуратури відзначили, що дане клопотання є необґрунтованим.

Головуючий суддя Дев'ятко на місці ухвалив рішення відмовити Гераську в перерві, пославшись на те, що процес проходить в рамках спеціального розслідування.

Також адвокат подав заяву про відшкодування витрат на поїздку в Ростов-на-Дону для зустрічі з Януковичем.

Суддя зазначив, що відшкодування витрат повинен взяти на себе Центр з надання вторинної безопплатної правової допомоги. Даний акт від адвоката суд зобов'язався передати в Центр.

Адвокат Герасько заявив, що рішення про здійснення процесу проти Януековіча в рамках спеціального виробництва є незаконним. Він додав, що права його підзахисного порушено, і знову попросив про перерву в судовому процесі.

Суддя запитав у адвоката чи буде він захищати Януковича, на що захисник заявив, що не має права відмовлятися від захисту екс-президента. Але прямої відповіді адвокат не дав.

Суд ухваливв постанову, що Герасько буде продовжувати виконувати обов'язки адвоката. Однак, суддя Дев'ятко зазначив, що адвокат зловживає своїм правом як адвоката.

Адвокат просив суддю закінчити засідання суду о 18:00

Адвокат просив суддю закінчити засідання суду, обґрунтовуючи це тим, що у нього "Робочий день до 18:00". Однак суддя зазначив, що у захисника Януковича погодинна оплата праці. Засідання продовжилося.

Пізніше було оголошено перерву для затвердження дати наступного засідання.

Засідання суду завершилося

Оболонський суд оголосив перерву в засіданні суду до 25 жовтня 10:00.

"Судом завершено розгляд доказів. Суду зрозуміло, яким чином отримано відео. Але в даному випадку ми розглядали відео з АР Крим. Наступного разу прокурори повинні надати механізм отримання цих відео. Наступне засідання заплановане на 25 жовтня", - сказав суддя.

11 жовтня

Адвокат екс-президента Віктора Януковича Максим Герасько не з'явився на сьогоднішнє засідання Оболонського районного суду Києва у справі про держзраді колишнього президента.

"Суд знову переніс засідання у справі Януковича. Сторона захисту не з'явився.
Ще одного тижня досить захиснику для погодженря позиції, це пряме затягування судового процесу. Ми всі докази підготували і надали до суду", - сказав прокурор.

Максим Герасько також надіслав до суду клопотання про відкладення розгляду кримінального провадження, оскільки він повертається з Росії тільки 13 жовтня.

"Вчора на електронну пошту суду надійшов лист від Герасько, в якому він повідомляє, що ще у Януковича і повернеться лише 13 жовтня. Він просить відкласти суд до цього часу", - заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

Сторона обвинувачення назвала дану ситуацію затягуванням процесу.
"Ми змушені погодитися, проте часу було багато, і це зловживання, і спроба затягнути", - сказав прокурор.

Суддя дев'ятко також заявив, що розгляд даного провадження переноситься на 15:00 19 жовтня, та закрив засідання.

5 жовтня

Оболонський районний суд Києва сьогодні, 5 жовтня, продовжив судове засідання у справі про держзраді екс-президента Віктора Януковича.

На засіданні суду був відсутній адвокат Януковича Максим Герасько. За словами головуючого судді Владислава Дев'ятка, Герасько відлетів до Януковича в Ростов-на-Дону.

Суд задовольнив клопотання адвоката про перенесення судового засідання. Однак, замість заявленої в клопотанні дати 19 жовтня, суддя призначив наступне засідання на 10:00 11 жовтня.

28 вересня

Сьогодні, 28 вересня, в Оболонському районному суді Києва триває судове засідання у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

Суд відхилив клопотання адвоката Максима Гераська в продовження перерви в судовому засіданні. Суддя Дев'ятко заявив, що на засіданні буде розглянуто доказ сторони обвинувачення, а саме інтерв'ю Віктора Януковича. Адвокат відмовився ознайомитися з номером доказу.

На відеозаписах, за заявою прокуратури, підтверджується звернення Януковича до президента РФ Володимира Путіна про введення військ в Україну в 2014 році.

Адвокат знову клопоче про перенесення суду

Адвокат Максим Герасько направив судді чергове клопотання про перерву судового засідання. Головуючий суддя Владислав Дев'ятко відхилив дане клопотання, зазначивши, що у захисту було 3 тижні для ознайомлення з матеріалами провадження.

Звернення Януковича про введення військ в Україну було зроблено без психологічного впливу, - експертиза

Оболонський районний суд Києва дослідив висновки психологічної експертизи. Янукович виявляв під час інтерв'ю усвідомлення справжнього змісту своїх слів.

Психологічна експертиза встановила, що в інтерв'ю екс-президента Януковича закордонним ЗМІ про звернення до президента РФ Володимира Путіна про введення російських військ, ознак психологічного впливу на нього не було виявлено.

"Індивідуальні психологічні особливості: ретельно прихована агресивність, цинічність, веселощі, міміка статична, пантеміміка динамічна, виражена логічно і послідовно в мові. Ознак здійснення на нього психологічного впливу з боку сторонніх осіб немає", - резюмував суддя.

"Усі відповіді на запитання були свідомими", - додав прокурор.

Експертиза не встановила в заявах Януковича закликів до зміни кордонів України

Лінгвістична експертиза не встановила ознак закликів до зміни меж України в висловлюваннях Віктора Януковича. Відповідні висновки озвучив в ході засідання у справі про держзраді екс-президента суддя Оболонського суду.

"У висловлюваннях в інтерв'ю Януковича ЗМІ і в публічних зверненнях відсутні заклики до зміни кордонів України", - відзначили після розгляду експертизи.

Експерти відзначили, що в ситуації, що склалася висловлювання Януковича могли бути використані для проведення дій, які порушують суверенітет України.

Адвокат Герасько, в свою чергу заявив, що диски з відеозаписами не належать до документів, які є доказами.

"Я вважаю, що повинні бути надані оригінали документів", - сказав він.

Звернення Януковича про введення військ в Україну було зроблено без психологічного впливу, - експертиза

Оболонський районний суд Києва досліджував висновки психологічної експертизи. Янукович виявляв під час інтерв'ю усвідомлення справжнього змісту своїх слів.

Психологічна експертиза встановила, що в інтерв'ю екс-президента Януковича закордонним ЗМІ про звернення до президента РФ Володимира Путіна про введення російських військ, ознак психологічного впливу на нього не було виявлено.

"Індивідуальні психологічні особливості: ретельно прихована агресивність, цинічність, веселощі, міміка статична, пантеміміка динамічна, виражена логічно і послідовно в мові. Ознак здійснення на нього психологічного впливу з боку сторонніх осіб немає", - постановив суддя.

"Усі відповіді на запитання були свідомими", - додав прокурор.

Адвокат знову клопоче про перенесення суду

Адвокат Максим Герасько направив судді чергове клопотання про перерву судового засідання. Головуючий суддя Владислав Дев'ятко відхилив дане клопотання, зазначивши, що у захисту було 3 тижні для ознайомлення з матеріалами провадження.

Суд оголосив перерву до 14:00

Оболонський суд Києва оголосив обідню перерву в засіданні у справі про держзраді Януковича до 14 години. Про це заявив суддя Оболонського суду Владислав Дев'ятко.

"Оголошується перерва в засіданні до 14 години", - сказав він.

О 14:00 Оболонський районний суд Києва продовжив засідання у справі про держзраді екс-президента України Віктора Януковича.

Суд не виключив можливості компенсувати адвокуту витрати на поїздку до Януковича

Суд не виключає можливість фінансової компенсації Максиму Гераську поїздки до Януковича в Ростов-на-Дону.

"Суд може запропонувати вам такий варіант, якщо ви дійсно поїдете і зустрінетеся зі своїм підзахисним, надасте документи, що підтверджують ваші витрати. Ви можете подати їх і суд розгляне і прийме рішення про компенсацію вам цих грошей", - заявив суддя Дев'ятко.

Після цього суд приступив до розгляду відеозаписів - доказів захоплення російськими військовослужбовцями Кримського півострова. Після перегляду відеороликів суд взяв перерву на 15 хвилин.

Суд над Януковичем перенесли на 5 жовтня

Оболонський районний суд Києва переніс судове засідання у справі про державну зраду Віктора Януковича на 10:00 5 жовтня.

Відповідне рішення ухвалив головуючий суддя Владислав Дев'ятко. Він зазначив, що перерву взято через закінчення робочого часу.

27 вересня

Чергове засідання суду у справі про заочне засудження Віктора Януковича почалося в Оболонському райсуді Києва.

Адвокат екс-президента подав клопотання про відвід другого прокурора. За його словами, з боку звинувачення виступають два прокурора, в той час як захист не мав достатньо часу для ознайомлення з матеріалами справи. Однак суд відмовився задовольнити клопотання.

"Клопотання вважаю безпідставним і незаконним. Адвокат мав можливість ознайомитися з матеріалами справи. Відмовити в клопотанні", - заявив суддя.

Наступне засідання відбудеться 28 вересня

Суд переніс розгляд справи на завтра, 28 вересня на 10:00.

В ході сьогоднішнього засідання прокурори представили як доказ відеозапис інтерв'ю Януковича російському телеканалу Дощ. У свою чергу, адвокат Максим Герасько відмовився коментувати це доказ "до узгодження правової позиції".

Крім того, захист просить профінансувати поїздку до підзахисного в Ростов-на-Дону.

"З метою отримання зв'язку з обвинуваченим. Нам не було надано ні номер телефону, ні адреса електронної пошти. Мені повідомили фактично адреса проживання Віктора Януковича. Прошу суд відкласти розгляд справи до узгодження правової позиції і забезпечити фінансування для поїздки в Ростов-на-Дону до підзахисному ", - сказав адвокат.

21 вересня

В Оболонському райсуді Києва продовжилося засідання суду у справі про держзраді Януковича.

"Судове засідання оголошено продовженим. Ті ж учасники процесу у нас", - оголосив суддя Владислав Дев'ятко.

Інтереси екс-президента України представляє Максима Герасько. Адвокат, виступаючи в ході засідання, заявив про те, що він не може ефективно працювати, так як йому не було надано достатню кількість часу для ознайомлення з матеріалами справи.

Суд відмовився оголосити відвід секретарю

Оболонський суд відмовився задовольнити клопотання захисту Януковича про відвід секретаря. Як пояснив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, обставини, що свідчать про упередженість секретаря, не були встановлені.

Також суд не задовольнив клопотання адвоката про перенесення засідання.

"Суд вважає, що одного місяця для ознайомлення з цією справою і підготовки до судового засідання цілком достатньо", - зазначив суддя.

6 вересня

Сьогодні, 6 вересня, Оболонський районний суд Києва продовжує розглядати справу про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича. Це перше засідання суду з новим адвокатом екс-президента Максимом Гераськом.

Головує в суді суддя Владислав Дев'ятко, сторону обвинувачення представляють прокурори Максим Крим і Руслан Кравченко.

Адвокат надав суду клопотання про самовідвід. Суддя Дев'ятко відхилив дане клопотання і зазначив, що адвокат не з'явився в суд для отримання матеріалів справи перед засіданням, як було постановлено на засіданні 17 серпня.

Адвокат також висловив бажання подати клопотання про перенесення судового засідання. Свою позицію Герасько мотивував недостатнім терміном для ознайомлення з матеріалами справи. Адвокат попросив 3 місяці на ознайомлення

Герасько заявив, що не має наміру бути "статистом" у даному судовому процесі, в якому, на його думку, участь захисника є формальністю.

"Мені не зрозуміло, як я повинен надати професійну правничу допомогу за десять робочих днів, якими мене намагається обмежити суд. Вважаю можливим ознайомитися з усіма матеріалами не раніше, ніж через три місяці з моменту цього клопотання", - заявив Герасько, сказавши, що справа налічує близько 50 томів.

Звинувачення відзначило, що адвокат жодного разу з 17 серпня не з'явився в суд або прокуратуру для ознайомлення з матеріалами виробництва, ніж зловжив своїм правом, і назвало клопотання захисту необґрунтованим. За словами прокурора, для ознайомлення з матеріалами справи стороні захисту достатньо 10 днів.

Суддя Дев'ятко ухвалив перенести засідання суду на 14:00 21 вересня. Суддя дав адвокату 2 тижні на доознайомлення з матеріалами справи. Наступні засідання пройдуть 27, 28 вересня, а також 5, 11, 12, 19, 25, 26 жовтня.

17 серпня

17 серпня Оболонський районний суд Києва продовжує засідання у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича.

"Судове засідання оголошується відкритим", - сказав головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

Адвокат Януковича відмовився від участі в суді

Державний адвокат екс-президента України Віктора Януковича Віталій Мешечек відмовився від участі в судовому процесі у справі про державну зраду колишнього президента. Про це Мешечек заявив в ході засідання Оболонського райсуду Києва.

"Я не можу брати участь в даних судових засіданнях", - заявив Мешечек.

На думку прокурора, єдиною підставою самовідводу адвоката є визнання некомпетентності в розгляді процесу.

"Дана заява захисника є не чим іншим, як спробою зірвати процес. Крім цього, закон про безоплатну вториннуправову допомогу зобов'язує його (адвоката, - Ред.) надавати правову допомогу обвинуваченому", - заявив прокурор.

У зв'язку з даною заявою адвоката суд пішов до нарадчої кімнати.

Суд прийняв відмову Мешечека від захисту Януковича

Оболонський районний суд Києва прийняв відмову адвоката Віталія Мешечека від здійснення захисту Віктора Януковича.

"Янукович звинувачується в скоєнні особливо тяжких злочинів. Крім того, по відношенню до нього ведеться спеціально судове провадження. Суд прийняв відмову Мешечека від здійснення захисту Януковича і ухвалив невідкладно призначити адвоката для обвинуваченого і забезпечити його явку на судове засідання 6 вересня", - заявив суддя Дев'ятко.

Суд зобов'язав нового адвоката завчасно з'явитися в суд для ознакомнленія з матеріалами справи.

Суддя Дев'ятко роз'яснив прокурорам своє рішення, аргументувавши позицію тим, що адвокат не може здійснювати захист під примусом.

Наступні засідання у справі Януковича пройдуть 6, 7, 13, 14, 21, 27, 28 вересня, 11, 12, 19, 25, 26 жовтня. Всі судові засідання по даній справі будуть починатися о 10:00.

15 серпня

15 серпня, в Облонському районному суді Києва триває засідання у справі про держзраді екс-президента України Віктора Януковича. Суд сьогодні допитує свідка з боку звинувачення - колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв.

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко оголосив про відновлення судового засідання о 14:11. Прокурор Руслан Кравченко відразу ж подав клопотання про допит свідка Юрія Сергєєва. Свідок не відмовився від дачі показань.

Росія дала зверненню Януковича про введення військ офіційний статус в Радбезі ООН, - Сергєєв

Росія надала на Радбезі ООН статус офіційного документа зверненню колишнього президента України Віктора Януковича про введення російських військ в Україну. Про це під час засідання суду над Януковичем заявив Юрій Сергєєв.

"Звернення Януковича було не просто зачитано і показано, вранці цього ж дня делегація РФ надає йому офіційний статус - статус офіційного документа Ради безпеки. Така формула існує. Таким чином статус зовсім інший. Він був поширений серед членів Ради безпеки як офіційний документ", - сказав свідок.

Сергєєв підтвердив підпис Януковича під зверненням про введення військ РФ в Україну

Свідок у справі про держзраді Віктора Януковича Юрій Сергєєв підтвердив, що екс-президент підписав звернення до президента РФ Володимира Путіна про введення російських військ в Україну. Про це Сергєєв заявив під час допиту.

"Так, підпис там був", - заявив Сергєєв.

Він також сказав, що колишній постред РФ в Радбезі ООН оформив документ, як офіційний папір ООН.

За словами свідка, легітимність даного звернення є спірною, з огляду на масштаб шкоди, яку це принесло Україні.

Після завершення допиту Сергєєва, суддя Дев'ятко переніс засідання суду над Януковичем на 10:00 17 серпня.

10 серпня

10 серпня триває засідання суду над екс-президентом Віктором Януковичем. Про це заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

"Судове засідання оголошується відкритим", - сказав суддя Дев'ятко.

У залі суду присутня державний адвокат Януковича Віталій Мешечек і прокурор Головної військової прокуратури ГПУ Руслан Кравченко.

Суд досліджує звернення Путіна про введення військ в Україну

Суд над Януковичем досліджує звернення президента Росії Володимира Путіна до Ради Федерації РФ про введення російських військ в Україну.

Прокурор Руслан Кравченко запропонував розпочати засідання з дослідження доказу, який підтверджує звернення Путіна до Ради Федерації.

"У зв'язку з екстраординарної ситуацією, що склався на Україні ... прошу Раду Російської Федерації про використання Збройних сил (РФ - ред.) на території України до нормалізації суспільно-політичної ситуації", - зачитав суддя Дев'ятко текст протоколу.

Прокурор зазначив, що дане звернення датоване 1 березня 2014 року - після того, як Росія почала агресію проти України.

На думку адвоката Мешечка, цей документ не може розглядатися в суді, так як є недопустимим доказом.

"Підписи головного слідчого Приймачка там немає, і це перше, чому цей протокол повинен вважатися неприпустимим доказом", - сказав захисник.

Суд вирішив безпосередньо під час засідання перевірити наявність такого звернення Путіна на офіційному сайті Кремля через відсутність підпису слідчого.

У суді також було продемонстровано відео засідання Ради Федерації РФ по порядку # 347, під час якого повелося голосування за введення російських військ в Україну.

Мешечек також зазначив, що його підзахисний не може бути підозрюваним через те, що повістка йому не була вручена за допомогою звернення до Росії за міжнародною правовою допомогою.

Рішення про введення російських військ в Україну було миротворчим, - адвокат

Адвокат Януковича Віталій Мешечек заявив в ході судового засідання, що рішення Росії про введення військ в Україну мало миротворчий характер.

"На засіданні мова йде виключно про миротворчому характері. Це було звернення російського президента, і воно мало миротворчий характер", - сказав Мешечек.

За словами адвоката екс-президента, сам Янукович до цього не має ніякого відношення.

"У мене є клопотання про визнання цього доказу неприпустимим", - додав він.

Суд дослідив в ході засідання відеозапис позачергового засідання Ради Федерації по порядку # 347, на якому було підтримано звернення президента РФ Володимира Путіна про введення військ в Україну.

Адвокат Януковича назвав "особистою думкою", а не позицією всієї країни заяви постпреда Росії в ООН Віталія Чуркіна про звернення Віктора Януковича про введення російських військ в Україну.

За словами Мешечка, слова Чуркіна показують вільну думку, не підтверджену жодними доказами.

Мешечек також зазначив, що сторона звинувачення апелює винятково до звернення Януковича до Путіна в той час, як подібні листи з проханням про втручання були спрямовані міністрам та інших країн.

Суддя Дев'ятко зазначив, що питання автентичності цих документів буде досліджуватися при допиті свідка 15 серпня.

Суд дослідив стенограми засідання Радбезу ООН від 1 і 3 березня, зокрема виступи тодішнього пострпреда РФ в ООН Віталія Чуркіна, де він повідомив, що в РФ надійшло звернення Віктора Януковича з "проханням використовувати збройні сили Російської Федерації" і продемонстрував фотокопію оригіналу цього звернення.

"3 березня під час цього засідання офіційний представник РФ в ООН продемонстрував звернення до президента РФ Путіна, яке склав від свого імені, нібито від легітимного президента України", - прокоментував прокурор Кравченко.

Суд над Януковичем продовжиться 15 серпня

Оболонський райсуд Києва продовжить засідання по справі про держзраду Віктора Януковича о 14:00 15 серпня.

"Суд змушений перервати засідання і оголосити перерву. На 14:00 15 серпня планується допит свідка", - сказав Дев'ятко.

Засідання було перенесено через щільний графік засідань.

На наступному засіданні в суді буде допитаний свідок сторони звинувачення постпред України в ООН Сергєєв.

3 серпня

3 серпня Оболонський районний суд продовжив розгляд справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

Відразу після початку засідання головуючий суддя взяв перерву на 10 хвилин через неполадки в роботі системи аудіозаписи процесу.

Адвокат Януковича попросив суд звернутися до Росії за правовою допомогою

Державний адвокат Януковича Віталій Мешечек просить суд звернутися до Росії за правовою допомогою в рамках міжнародних договорів. Про це захисник заявив в ході сьогоднішнього судового засідання.

"Перше клопотання у мене міжнародної правової допомоги", - сказав Мешечек.

За словами адвоката, внесення повістки повинно було відбуватися виходячи з норм міжнародного правового співробітництва.

"Права Януковича грубо і неприпустимо порушувалися при призначенні судових засідань, враховуючи статтю 6 Європейської конвенції (доступ до справедливого правосуддя - ред.)", - зазначив він.

Адвокат зажадав забезпечити вручення повістки "в порядку запиту Російської Федерації".

Суд, в свою чергу, відхилив клопотання Мешечека.

Суд готовий забезпечити участь Януковича в процесі

Суд готовий забезпечити участь Віктора Януковича в процесі на будь-якій його стадії. Про цезаявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

"Якщо ваш підзахисний (Віктор Янукович - ред.) Побажає прісоедінітьс до процесу на будь-якій стадії - суд йому таку можливість гарантує", - сказав Владислав Дев'ятко адвокату Мешечеку під час засідання.

Дев'ятко уточнив, що звернення до Мін'юсту Росії виключається так як Янукович звинувачується в зраді на користь Російської Федерації, яка веде агресивну війну проти України.

Оболонський суд також призначив додаткове засідання у справі Януковича для допиту свідка Юрія Сергєєва на 15 серпня о 14:00. Про це заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

"У зв'язку з тим, що свідок Сергєєв перебуватиме в Україні виключно в ці дати", - звернувся до суду прокурор Кравченко з проханням викликати свідка до суду. У зв'язку з цим, представник звинувачення попросив суд призначити додаткове засідання на 15 серпня.

Адвокат Мешечек, в свою чергу, висловився проти допиту свідка, пояснивши це тим, що спершу потрібно досліджувати письмові докази.

Пізніше суддя Дев'ятко закрив сьогоднішнє засідання суду. Наступне засідання призначене на 10 серпня, 10:00. Сторони будуть ознайомлюватися з письмовими, аудіо- та відеодоказами.

12 липня

12 липня Оболонський районний суд Києва переніс суд над екс-президентом Віктором Януковичем на 3 серпня. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначається, що суд у справі про державну зраду Віктора Януковича відновиться о 10:00 3 серпня.

6 липня

Судове засідання за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича триває сьогодні, 6 липня, в Оболонському районному суді Києва.

Вчора ввечері, 5 липня, Віктор Янукович заявив, що відмовляється від участі в судовому процесі по якій він проходить обвинуваченим у державній зраді. Про це він заявив про у відеозверненні в ефірі російських телеканалів.

"Я не хочу брати участі в нібито змагальному процесі, підсумок якого заздалегідь визначений. Я прийняв рішення відкликати з процесу своїх захисників. В їх кваліфікації сумнівів немає, але в країні знищеного правосуддя адвокати безсилі", - заявив Янукович.

Справа Януковича. Відмова від участі в процесі

Справа Януковича. Відмова від участі в процесі

Опубліковано Радіо Свобода 5 липня 2017 р.

У зв'язку з тим, що Янукович відкликав своїх адвокатів, звинувачення звернулося до суду з клопотанням використати вторинну правову допомогу і призначити екс-президенту нового захисника. Суд, вислухавши позицію прокурорів, пішов до нарадчої кімнати.

Наступне засідання суду над Януковичем відбудеться 12 липня. Перерва узята для призначення Януковичу безкоштовного державного адвоката.

29 червня

В Оболонському районному суді Києва триває судове засідання, на якому розглядається по суті справу за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича в державній зраді, передає кореспондент РБК-Україна.

Дивіться наживо чергову спробу судити Януковича Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/politics/2001086-sogodni-obolonskiy-sud-prodovjit-rozglyad-po-suti-spravi-yanukovicha.html #УНІАН #новини #наживо #Янукович #суд

Опубліковано УНИАН 29 червня 2017 р.

Це друге засідання суду по суті. Сам Янукович відсутній в залі суду.

Раніше Оболонський райсуд відклав розгляд справи через неявку Януковича. Суддя не задовольнив клопотання сторони обвинувачення про розгляд справи в заочному судовому провадженні.

Прокурор Головної військової прокуратури Руслан Кравченко заявив, що згідно з чинним законодавством є всі підстави для здійснення заочного судового провадження у справі про держзраді екс-президента Віктора Януковича.

Раніше Обоолонскій райсуд офіційної викликав Януковича на найближчі засідання, опублікувавши відповідне повідомлення у виданні "Урядовий кур'єр". Суд запропонував екс-президенту вийти на зв'язок за допомогою Skype.

Адвокати Януковича заявили про неможливість здійснення правосуддя Оболонським судом

Адвокати Януковича наполягають на неможливості здійснення правосуддя Оболонським районним судом міста Києва. Про це сьогодні заявив адвокат Януковича Віталій Седюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ця заява про неможливість стягнення правосуддя Оболонським районним судом. Відповідну заяву та її обгрунтування було надано через канцелярію 27.06.2017 року", - заявив Сердюк.

За його словами, стороні захисту з публічних джерел стало відомо, що склад суду, який зараз розглядає дану справу знаходиться в процедурі притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Прокурори звернулися до суду з проханням розглянути попереднє клопотання про розгляд справи в заочному виробництві.

"Прошу розглянути клопотання, яке було раніше представлено, 26.06.2017 по задоволенню клопотання і прідначення спеціального судового провадження за обвинуваченням Януковича", - заявив прокурор Руслан Кравченко.

Справу про держзраду Януковича розглядатимуть заочно

Суд задовольнив клопотання прокурорів у справі про державну зраду Януковича щодо застосування спеціального судового провадження. Дане рішення було ухвалене сьогодні на засіданні суду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Суд ухвалив рішення здійснювати спеціальне судове провадження стосовно обвинуваченого Віктора Януковича", - заявив суддя, і додав, що відповідне рішення не підлягає оскарженню.

Відзначимо, що сторона захисту напогала на те, що суд не може розглядати кримінальне провадження щодо Януковича без його участі в засіданнях.

За словами адвоката Віталія Сердюка, його підзахисний не може забезпечити свою особисту присутність за нібито загрозу його життя. Адвокати наполягали на забезпеченні участі Януковича в засіданні за допомогою он-лайн конференції, але тільки за умови запиту міністрества юстиції України про міжнародну правову допомогу в уповноважені органи Російської Федерації.

Януковичу зачитали звинувачення в державній зраді і пособництві у війні проти України

Екс-президенту України Віктору Януковичу прокурор зачитав звинувачення в державній зраді, пособництві у веденні агресивної війни проти України і пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону.

Обвинувальний акт зачитала прокуратура на засіданні Оболонського районного суду Києва.

"Був оголошений обвинувальний акт щодо Януковича Віктора Федоровича", - повідомив суддя.

Після заслуховування обвинувального акта суд оголосив перерву в засіданні до 14: 15. Далі сторони повинні будуть висловити свою думку щодо порядку та обсягів доказів, які повинні бути досліджені судом у справі про держзраду Януковича.

Суд над Януковичем перенесли на 6 липня

Наступне засідання суду у справі про держзраді Януковича призначено на 6 липня. Суд визначив порядок дослідження доказів у справі Віктора Януковича.

"Суд, порадившись на місці, ухвалив рішення встановити наступний порядок дослідження доказів у справі. Спочатку будуть досліджені письмові докази обвинувачення і письмові докази захисту, а саме - це матеріали досудового розслідування і відео- і аудіоматеріали, які будуть надані стороною обвинувачення і стороною захисту" - оголосив суддя.

Він додав, що сторони повинні надати до суду всі відповідні матеріали до 5 липня. Після їх дослідження суд зможе визначитися з клопотаннями сторін, за обсягом і конкретним свідкам, які будуть допитані в рамках провадження.

26 червня

Сьогодні, 26 червня, Оболонський районний суд Києва переходить до розгляду справи про держзраду екс-президента України Віктора Януковича. Нагадаємо, про це на попередньому засіданні заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

"Підстав для повернення обвинувального акта не встановлено. Призначено судовий розгляд цієї кримінальної виробництва у відкритому судовому засіданні в Оболонського райсуду по суті на 26 червня 2017 на 10:00", - заявив суддя.

Дивіться онлайн розгляд по суті справи щодо державної зради Януковича Сьогодні, 26 червня, о 10:00 в Оболонському суді Києва розпочнеться розгляд по суті справи щодо державної зради колишнім президентом Віктором Януковичем.

Опубліковано ТСН 26 червня 2017 р.

Раніше суд направив Януковичу повістку про прибуття на суд в якості підозрюваного. В повістці зазначено, що засідання суду призначено на 26 і 29 червня, 6, 12, 13 липня і 3, 10, 17, 23, 31 серпня.

26 ЧЕРВНЯ 2017 РОКУ В ОБОЛОНСЬКОМУ РАЙОННОМУ СУДІ М.КИЄВА РОЗПОЧАЛОСЯ ПЕРШЕ ЗАСІДАННЯ ПО СУТІ У ПРОВАДЖЕННІ ЩОДО ДЕРЖАВНОЇ ЗРАДИ КОЛИШНЬОГО ПРЕЗИДЕНТА В.ЯНУКОВИЧА

Опубліковано Генеральна прокуратура України 26 червня 2017 р.

Сам Янукович на сьогоднішнє засідання не з'явився. Раніше суд постановив, що в разі неявки обвинуваченого до суду кримінальне провадження може здійснюватися при його відсутності в порядку спеціального судового провадження.

Адвокати Януковича клопочуть про допит Турчинова і Яценюка

Адвокати Віктора Януковича будуть наполягати на допиті деяких посадових осіб в рамках розгляду по суті справи про державну зраду екс-президента. Про це журналістам повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

"Я думаю, всім буде цікаво почути, що будуть говорити з цього приводу свідки, яких викликає і захист, і Генеральна прокуратура з числа високопоставлених діючих в Україні ... Це ряд чиновників, це і Турчинов, це і Яценюк і багато інших людей" , - заявив Сердюк.

Він додав, що захист вже підготував відповідний список свідків, який повинен був бути оголошений сьогодні на судовому засіданні.

Суд над Януковичем перенесли на 29 червня

Оболонський районний суд Києва переніс розгляд по суті справи про держзраді Януковича на 29 червня.

"Суд дійсно змушений відкласти судове засідання на 10 годину 29 червня", - заявив суддя.

Під час судового засідання адвокати заявили клопотання про здійснення кримінального провадження з причини відсутності Януковича в порядку спеціального судового провадження.

Сторона звинувачення обгрунтувала відповідне клопотання неявкою обвинуваченого до суду. У свою чергу, адвокат Януковича Віталій Сердюк наполягав на знятті з розгляду клопотання. Адвокат зазначив, що спеціальне судове провадження може застосовуватися в разі повторного неприбуття обвинуваченого на засідання два і більше разів.

За словами Сердюка, Янукович братиме участь в судовому засіданні за допомогою онлайн-конференції за умови, що міністерство юстиції України направить запит про міжнародну правову допомогу в уповноважені органи Російської Федерації.

16 червня

В Оболонському райсуді почалося чергове засідання у справі про держзраді Януковича. Сьогодні будуть вирішуватися питання про те, чи переходити до розгляду справи по суті.

Адвокати просять визнати Януковича потерпілим

Адвокати Віктора Януковича просять визнати екс-президента потерпілим. Про це заявив представник захисту Януковича Віталій Сердюк в ході судового засідання 16 червня.

"Віктор Янукович є потерпілим, це по справі про замах на його життя", - сказав Сердюк.

Адвокати Януковича також вважають, що в Україні не може бути забезпечена безпека екс-президента.

У свою чергу, суд відмовився розглядати дану заяву захисту Януковича.

"Ніякого відношення це (статус потерпілого в іншому виробництві - ред.) до даного провадження не має", - сказав прокурор.

Суд над Януковичем: ГПУ гарантує екс-президенту безпеку

ГПУ гарантує Віктору Януковичу безпеку в разі його появи в Україні. Про це під час судового засідання заявив прокурор боку звинувачення Руслан Кравченко.

"Як тільки Віктор Янукович з'явиться в Україні, сторона звинувачення зобов'язалася вжити всіх необхідних заходів для забезпечення його безпеки, засновані на законі і права людини", - сказав Кравченко.

Зі свого боку, адвокат Ігор Федоренко зазначив, що Янукович переїхав до Росії через погрози його безпеки.

Адвокати клопочуть про допит охорони Януковича

Адвокати Януковича попросили суд допитати свідків з числа охорони екс-президента. Про це заявили представники захисту Януковича.

"У зв'язку з несвоєчасними зверненням про застосування спеціального розслідування у цій справі, захист просить викликати для допиту в суд свідків з числа державної охорони Віктора Януковича, за якими стріляли, які бачили, як здійснювався замах на Януковича і як захоплювалась влада", - сказав Сердюк .

На думку адвоката, на стадії підготовчого засідання питання про спеціальний слідстві не може бути розглянутий.

Суд вирішить питання переходу до розгляду по суті

Оболонський районний суд пішов до нарадчої кімнати для вирішення питання про перехід до розгляду справи про держзраду Віктора Януковича по суті. Про це сказала спікер Оболонського суду Інна Свинаренко.

"Зараз вирішується питання про те, чи переходить суд до наступної стадії", - сказала Свинаренко, і додала, що можливо засідання по суті буде призначено на сьогодні.

За її словами, головуючий суддя заявив, що тиск на нього не чинять.

Суд над Януковичем перенесли на 26 червня

Оболонський районний суд перейде до розгляду справи про держзраду Віктора Януковича по суті 26 червня. Про це йдеться в постанові Оболонського райсуду м.Києва під головуванням судді Дев'ятка.

"Призначити судовий розгляд на основі обвинувального акта щодо обвинуваченого Віктора Януковича у відкритому судовому засіданні на 10:00 26 червня. Судовий розгляд проводити в складі трьох професійних суддів", - постановив Дев'ятко.

Суддя додав, що обвинувальний акт відповідає вимогам, а питання про проведення спеціального судового розгляду буде вирішено на наступній стадії.

29 травня

Суд над Януковичем у справі про держзраді колишнього президента відновився 29 травня. Засідання 18 травня перенесли на цей день за клопотанням адвокатів екс-президента, які взяли перерву для ознайомлення з матеріалами справи.

Янукович готовий брати участь в суді по відеозв'язку

Під час суду над Януковичем, який призначений на сьогодні, екс-президент буде брати участь в засіданні по відеозв'язку. Про це йдеться в клопотанні, поданому колишнім президентом Оболонському районному суду Києва.

altalt

У документі повідомляється, що Янукович готовий брати участь в судовому засіданні по відеозв'язку.

Суд зобов'язав ВРП відреагувати на заяви Луценка на адресу судів

Оболонський районний суд Києва задовольнив клопотання адвокатів Віктора Януковича і постановив направити звернення до Вищої ради правосуддя (ВРП) з проханням відреагувати на заяви генерального прокурора України Юрія Луценка та інших посадових осіб на адресу українських судів.

"Такі дії генерального прокурора та інших посадових осіб, такі висловлювання, якщо вони мали місце, є неприпустимими. Тому певні матеріали суд направить до Вищої ради правосуддя, у якого є повноваження реагувати, в тому числі щодо генерального прокурора України", - заявив головуючий суддя Дев'ятко.

Адвокат екс-президента Віталій Сердюк зазначив, що за останній тиждень відбувається масована атака на судову гілку влади з боку правоохоронних відомств шляхом прямих загроз, зокрема, підпалу приміщень судів і прямих погроз суддям.

altaltalt

Фото: суд над Януковичем (РБК-Україна)

Також захист перераховує документи, які на думку адвокатів, не можуть бути доказами, що підтверджують необхідність заочного засудження Януковича. У їх числі дані на адвоката Сердюка, листування ГПУ з кур'єрськими поштовими службами, копії статей Кримінального кодексу.

Дев'ятко відмовив перенести суд над Януковичем

Суд відмовив захисту екс-президента Віктора Януковича в перенесенні підготовчого судового засідання у справі про держзраді колишнього глави держави.

Адвокати клопотали про перенесення засідання, оскільки на сьогодні в Апеляційному суді Києва призначено слухання скарги про зміну підсудності справи.

"Якщо суд прийме рішення про зміну підсудності, справу відразу буде передано на розгляд іншого суду. Однак, суд нікуди не поспішає, ми вже втретє збираємось на підготовче засідання для того, щоб сторона обвинувачення і захисту могли реалізувати свої права", - заявив суддя .

З цієї причини суддя оголосив перерву до 14:00 в засіданні суду над Януковичем.

Суд над Януковичем перенесли на 16 червня

Оболонський районний суд міста Києва оголосив перерву в розгляді справи за обвинуваченням колишнього президента України Віктора Януковича в державній зраді до 16 червня 2017 року.

Про це в ході засідання оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко. Повідомляється, що звинувачення наполягало на продовженні засідання, однак, захист попросив зробити перерву.

18 травня

Сьогодні, 18 травня суд над Януковичем у справі про його держзраду продовжився в Оболонському райсуді Києва.

"Судове засідання оголошується відкритим", - оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

Суддя оголосив, що результати призначеної експертизи по встановленні втручання в судову систему по призначенні колегії суддів.

"Втручання в судову систему не зафіксовано", - сказав Дев'ятко

Захист Януковича, в свою чергу, попросив суд роз'яснити, як буде проводитися відеоконференція. Про це під час засідання суду клопотав адвокат колишнього президента Віталій Сердюк.

"Ми не можемо забезпечити виконання постанови, оскільки ряд питань не роз'яснені. Захист, погоджуючись, з необхідністю проведення відеоконференції, згідно чинного законодавства, оскільки від цього буде залежати наступна позиція", - сказав Сердюк.

Пізніше суд взяв 15-хвилинну перерву в засіданні через збій системи відеофіксації судового процесу.

Суд над Януковичем: захист клопоче про відеоконференцію

На даний момент засідання суду над Януковичем відновилося. Розглядається клопотання захисників про проведення відеоконференції за участю екс-президента.

Звинувачення виступило проти відеоконференції, оскільки подібна процедура передбачена для допиту свідків, а не обвинувачених. Сторона захисту у відповідь звинуватила прокуратуру в політичному рішенні.

Адвокати зажадали запит Мін'юсту для організації відеозв'язку з Януковичем на судовому засіданні.

"Запропонований Оболонським судом порядок не відповідає нормам КПК України", - сказав Сердюк.

За його словами, існуючий стан проведення відеоконференції не дозволить встановити належним чином особу учасника, що може бути розцінено в результаті, як незаконні докази.

Суд роз'яснив порядок відеодопиту Януковича

Оболонський суд задовольнив клопотання захисту Януковича про роз'яснення порядку проведення відеодопиту екс-президента.

"Клопотання задовольнити, роз'яснити порядок проведення", - сказав Дев'ятко, додавши про необхідність перейти до розгляду справи по суті.

Суд також відмовив у застосуванні положень договорів міжнародної правової допомоги.

Відзначимо, що звинувачення було проти організації відеодопиту, і єдиною можливою участю Януковича в суді назвало особисту присутність.

Повістку Януковичу видали на законних підставах, - суд

Оболонський суд заявив, що повістку Віктору Януковичу представили на законних підставах. Про це роз'яснив головуючий суддя Дев'ятко, передає кореспондент РБК-Україна.

"З огляду на, що він (Янукович - ред.) перебуває за межами України, про що було заявлено, як стороною захисту, так і стороною обвинувачення, таким чином, існують всі підстави, вважати, що Янукович викликаний до суду законно", - сказав суддя Дев'ятко.

Він пояснив, що згідно з процедурою заочного засудження, повістку Януковичу опублікували на офіційному сайті і в офіційному виданні.

Звинувачення приступило до зачитування обвинувального акту

Прокурор Руслан Кравченко приступив до зачитування обвинувального акта у справі про держзраді Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-Україна.

"Шановний суд, обвинувальний акт у звинуваченні Януковича Віктора Федоровича складений згідно 291 статті Крк України на підставі всіх зібраних доказів. Угоду про визнання Януковичем його провини не полягала", - зачитав Кравченко.

Він сказав, що Янукович звинувачується в скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів: державної зраду, вчиненні пособництва дій в зміні державного кордону та веденні агресивної війни.

ГПУ не встановила місце перебування Януковича

Генеральна прокуратура України (ГПУ) не змогла встановити точне місце перебування Віктора Януковича. Про це повідомив на судовому засіданні прокурор звинувачення Руслан Кравченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Точне місце перебування Януковича через об'єктивні обставини не було встановлено. Були вжиті всі заходи для внесення я йому повістки", - повідомив Кравченко.

Прокурори запропонували Януковичу суд присяжних

Сторона звинувачення звернулася до Віктора Януковича з пропозицією можливості залучення суду присяжних. Про це заявив прокурор Руслан Кравченко під час підготовчого засідання суду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Розгляд судом присяжних дало б можливість суспільству, правозахисним організаціям зробити висновок про справедливий суд, а підозрюваному представити свої докази. Рішення про суд присяжних може прийняти тільки Янукович і ніхто інший", - сказав Кравченко.

Суд над Януковичем продовжиться 29 травня

Суд над Януковичем перенесли на 29 травня для ознайомлення адвокатів з матеріалами провадження.

Відповідне рішення виніс головуючий суддя у відповідь на клопотання захисту. Адвокати попросили у суду перерву для ознайомлення з матеріалами справи, які займають понад 700 сторінок.

4 травня

Попереднє засідання суду над Януковичем за підозрою екс-президента України у державній зраді проходило в Оболонському районному суді Києва 4 травня. Відповідне доручення дав Апеляційний суд Києва 3 квітня.

У свою чергу, адвокати колишнього президента України отримали від Генеральної прокуратури Росії офіційне підтвердження того, що Януковичу за станом на 10 квітня не було вручено повідомлення про підозру. Про це повідомив адвокат екс-президента Віталій Сердюк.

За його словами, Генпрокуратура РФ в листі від 7 квітня 2017 року повідомила, що підозра у державній зраді Віктору Януковичу не було вручено.

"Підозра не вручено, обвинувальний акт не вручено, в отриманні від Віктора Януковича показань відмовлено. Тобто, немає ніякої підстави і можливості починати судовий розгляд", - зазначив Сердюк.

Судова колегія у даній справі складається з трьох суддів - Дев'ятка Владислава Володимировича, Камбулова Дмитра Геннадійовича і Титова Максима Юрійовича. Головуючим суддею у справі призначено Дев'ятко Владислав Володимирович. Однак пізніше Камбулов подав у відставку. Прокурори відзначили, що не дивлячись на це, суд над Януковичем буде розглянуто у повному складі.

Перед початком засідання в залі суду зібрались представники ЗМІ.

altalt

Фото: зал суду над Януковичем (Валерій Калниш, РБК-Україна)

Суд відхилив клопотання адвокатів Януковича про відкладення засідання

На суді над Януковичем Оболонський районний суд Києва відхилив клопотання адвокатів екс-президента про відкладення засідання. Про це заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

Адвокати вважають, що було втручання в автоматизований розподіл справи і тиск на суд.

Суд над Януковичем перенесли на 18 травня

Суд над Януковичем перенесли на 18 травня. Таке рішення було ухвалено на підготовчому засіданні в Оболонському районному суді Києва.

Засідання перенесли для забезпечення участі обвинуваченого в суді шляхом відеоконференції.Таким чином, суд частково задовольнив відповідне клопотання адвокатів Януковича.

Суд надіслав Януковичу повістку

Оболонський районний суд Києва офіційно викликав Віктора Януковича в якості обвинуваченого на засідання 4 травня 2017 року.

altФото: повістка на суд над Януковичем

"Оболонський райсуд Києва викликає вас як обвинуваченого на 10:00 4 травня 2017 року у справі за обвинуваченням Януковича Віктора Федоровича у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 437 КК України", - повідомляється в порядку.

Луценко пообіцяв дотримання всіх прав Януковича на суді

На суді над Януковичем генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв дотримання всіх гарантованих законодавством прав підсудного.

"Цей суд буде докорінно відрізнятися від політичних судилищ часів Януковича, через які і я змушений був пройти в свій час. Я впевнений, що на цьому процесі будуть дотримані всі права підсудного, гарантовані українським законодавством", - сказав Луценко.

Він висловив сподівання, що майбутнє рішення суду дуже важливо не тільки з точки зору вищої справедливості, але і "як знак попередження всім тим, хто в майбутньому наважиться стати на шлях державної зради".