ua en ru

Суд призначив домашній арешт ще одному фігуранту розкрадання коштів "Енергоатому"

Суд призначив домашній арешт ще одному фігуранту розкрадання коштів "Енергоатому" Фото: Національне антикорупційне бюро (U. S. Embassy Kyiv Ukraine)

Арешт призначили колишньому керівнику відокремленого підрозділу "Енергоатому"

Суд призначив домашній арешт затриманому колишньому керівнику відокремленого підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом", який є фігурантом справи про розкрадання коштів підприємства. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного антикорупційного бюро України.

Повідомляється, що фігурант протягом останніх трьох місяців перебував у розшуку. За версією слідства, він виступав представником офшорної компанії BRADCREST INVESTMENTS S. A. Зокрема, особисто домовлявся з представниками SKODA SA щодо розмірів "відкатів" і підписував документи, які стали підставою для перерахування коштів на розрахункові рахунки компанії панамського офшору, єдиним власником якого є екс-нардеп і колишній голова комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко

Також повідомляється, що на рахунку BRADCREST INVESTMENTS S. A. в швейцарському банку за запитом НАБУ арештовано кошти в сумі еквівалентній 86,4 млн гривень. Підозрюваному, дії якого кваліфіковано за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. На нього також покладено зобов'язання носити засіб електронного контролю і здати паспорти.

Зазначимо, що розслідування за фактом розкрадання коштів "Енергоатому" в розмірі 6,4 млн євро НАБУ почало у 2015 році. Зазначену справу в листопаді 2017 року об'єднали з розслідуванням заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК) у розмірі 17,28 млн доларів.

На даний момент в об'єднаному кримінальному провадженні про підозру повідомили 11 особам, з яких 4 знаходяться в розшуку. Серед підозрюваних - діючі керівники ДП "СхідГЗК", Державного концерну "Ядерне паливо", НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" та структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом".

Нагадаємо, 9 січня НАБУ завершило розслідування щодо екс-нардепа Мартиненка та відкрило йому доступ до матеріалів кримінального провадження.