ua en ru

Суд Лондона відмовив засновнику WikiLeaks Дж.Ассанжу у звільненні під заставу

Суд Лондона відмовив у звільненні під заставу засновнику скандального інтернет-проекту WikiLeaks Джуліану Ассанжу. Він залишиться під вартою до наступного слухання, яке відбудеться 14 грудня ц.р. Про це повідомили в британському суді, передає РБК із посиланням на Reuters.

Раніше сьогодні лондонська поліція підтвердила факт затримання Дж.Ассанжа у зв'язку з ордером на його арешт, виданим владою Швеції за підозрою в згвалтуванні. Як йдеться в повідомленні лондонської поліції, 39-річний Дж.Ассанж був затриманий, після того як сам з'явився у поліцейський відділок.

У Швеції Дж.Ассанжа звинувачують у злочинах сексуального характеру, вчинених у серпні 2010 р. Справа на журналіста було заведено на підставі заяв двох жінок, з якими Дж.Ассанж мав сексуальний зв'язок. Адвокат журналіста заявляє, що ці звинувачення політично вмотивовані і пов'язані з "полюванням" на Дж.Ассанжа, влаштованим владою США.

Нагадаємо, що 39-річний австралійський журналіст Дж.Ассанж, ідеолог прозорості урядів, створив WikiLeaks в 2006 р. Інтернет-проект став широко відомий завдяки публікації матеріалів про війну в Афганістані та Іраку, в результаті чого громадськість дізналася деякі подробиці цих кампаній, що дискредитують офіційний Вашингтон. Зокрема, у матеріалах йшлося про невиправдані жертви серед мирного населення, тортури, що застосовуються до затриманих за підозрою в тероризмі і про невдалий час низки операцій.
Останнім часом у "дітища" Дж.Ассанжа з'явилися серйозні труднощі з фінансуванням. Платіжна система Visa заморозила перерахування коштів на рахунки WikiLeaks у зв'язку з розслідуванням влади. Раніше це зробила ще одна популярна платіжна система PayPal, у зв'язку з чим Дж.Ассанж був змушений відкрити рахунок в компанії PostFinance, структурному підрозділі пошти Швейцарії.

Однак і ця спроба підтримати фінансування інтернет-проекту не увінчалася успіхом. Напередодні компанія PostFinance повідомила, що закрила рахунок засновника скандального сайту WikiLeaks. Підставою для прийняття такого рішення організація називає невірні відомості, надані Дж.Ассанджем щодо свого місця проживання. Зокрема, у відповідній графі Дж.Ассандж зазначив Женеву, що при перевірці даних не підтвердилося. За швейцарським законодавством особа, яка відкриває рахунок у PostFinance, повинна мати постійне місце проживання на території Швейцарії.